Sex gripna i kväll för dubbelrånet

Polisjakt i Sverige och Norge efter bankrån i Charlottenberg

NYHETER

Sex män är gripna och förda till förhör misstänkta för dubbelrånet i Värmland i dag.

– De är misstänkta eftersom de anträffades i anslutning till flyktbilen, säger förundersökningsledaren Håkan Persson till Aftonbladets nätupplaga.

Karta: BJARNE FRYKHOLM

De två gripna, som är 22 och 34 år, anhölls under torsdagskvällen. De är misstänkta för rån.

De fyra övriga, som alla är drygt 30 år, satt sent på torsdagskvällen fortfarande i förhör. Vilken koppling de har till rånen var ännu oklart.

Däremot säger kriminalkommissarie Håkan Persson att de är misstänkta för grova narkotikabrott. Samtliga personer har anknytning till västra Värmland.

Strax efter klockan elva på torsdagsförmiddagen rånades Nordbankens och Sparbankens kontor i Charlottenberg av minst två rånare, iförda rånarluvor och beväpnade med pistol och AK4: or.

Rånare med pistol i handen

– Ett vittne observerade en rånare i banken med en pistol i handen och såg ytterligare en stå och vänta utanför med en AK4, säger Urban Mossberg, polisinspektör vid polismyndigheten i Värmland.

Ingen människa skadades fysiskt.

Cathrine Montgomery blev ögonvittne till de bägge rånen. Hon jobbar som säljare och var i Charlottenberg för ett kundbesök. Hon hade uträttat ett ärende på Nordbanken och missade rånaren med trettio sekunder.

- När jag gick bortöver gatan såg jag att några människor tittade så konstigt på mig. Då såg jag en mörklädd lång man med AK4 stå och hålla vakt utanför banken, berättar hon.

”Som om jag var med i en film”

–Det kändes som om jag var med i en film när jag stod där mitt emellan två rån. Mest av allt var jag rädd att de skulle börja skjuta vilt.

Den beväpnade mannen stod på platsen under cirka tjugo minuter och höll "byn i schack" medan övriga rånare opererade inne på respektive bank. Allt fler bybor, affärsinnehavare och andra samlades på gatan.

–  Samhället ligger utefter en gata. Längst ner på ena änden pågick ett rån och på den andra sidan ett annat rån. Det var absurt, säger Cathrine Montgomery.

Försvann med rivstart

Efter rånet hoppade rånarna in i bilen, slängde in en bag och körde med en rivstart från platsen. Flyktbilen uppges vara en silvergrå Saab 9000.

Ett vittne körde efter männen i bil men tappade snart de flyende männen ur sikte. Sedan körde rånarna omkring i området , körde först österut, in i Värmland för att senare svänga västerut mot Norge.

Ytterligare en bil, en röd BMW, som stals i Stockholm i går, figurerar i utredningen. Att bilen var stulen upptäcktes vid en poliskontroll och så kallade spanska ryttare, en typ av spikar, slängdes ut från BMW:n.

En polisbil fick punktering.

40 poliser deltog i jakten

Under eftermiddagen och kvällen jagarde ett stort polisuppbåd efter dem i både Sverige och Norge. Cirka 40 poliser deltog i jakten. På platsen sattes snabbt ett stort polisuppbåd in utrustade med såväl helikoptrar och hundar.

Vid 18-tiden kom ett genombrott när polisen lyckades gripa sex män:

– Det är inte alls klarlagt att de kan bindas till rånet men de fanns i närheten av flyktbilen, därför är de misstänkta, säger förundersökningsledaren Håkan Persson till Aftonbladets nätupplaga.

På en väg söder om Charlottenberg fick se en bil som backade ut från en mindre väg. När bilen undersöktes fattade patrullen misstankar och de två fördes till polishuset i Arvika.

Efter de inledande förhören i Arvika hämtades ytterligare fyra personer in för förhör. Dessa befann sig på en gård söder om Arvika.

Gripandet gick lugnt tillväga och inga vapen användes.

Polisen hann inte fram

För drygt ett år sedan genomfördes ett annat dubbelrån i Värmland - i Årjäng. Ingen har gripits för det rånet men även då kastade rånarna också ut spanska ryttare mot förföljande polisbilar.

- Det finns vissa likheter. Därför arbetar vi förutsättningslöst efter teorin att det kan finnas ett samband, säger Urban Mossberg.

Polisen i Värmland bad i dag norsk polis om hjälp eftersom de fruktar att rånarna har kommit över gränsen vid Ed.

- Vi har haft en beväpnad patrull ute och har upprättat vägspärrar på E18. Vi har fått besked om att hålla utkik efter en silverfärgad japansk bil men hittills utan resultat, sa Finn Wahl vid Marker och Rømskogs länsmansdistrikt till VG nett under eftermiddagen.

Sju mil från gränsen

Enligt polisen ska rånarna sist ha varit synliga i Sverige vid Nysäter, cirka sju mil från gränsen.

Charlottenberg ligger 8-10 mil nordväst om Karlstad. På orten finns en polisstation men ingen polis hann dit under rånen.

–  Det kändes jobbigt att inte en enda polis fanns på plats. Jag är glad att jag inte var kvar inne på banken, säger Cathrine Montgomery.

Det är ännu oklart hur stort rånarnas byte blev.

Annika Sohlander

ARTIKELN HANDLAR OM