Krogpersonal måste skatta för dricksen

Strid mellan skatteverket och krogfacket

NYHETER

Personalen på restaurang Pappa Grappa i Norrköping tvingas skatta för dricks de fick för tre år sedan.

- Nitisk byråkrati, säger Anders Forsberg på restaurangfacket.

- Hur många löntagare får skattefria inkomster? säger skatteintendent Lena Pettersson.

Foto: KAI REHN
Henrik Ringquist med det kärl de anställda samlar drickspengarna i. Han blev upptaxerad för att han inte tagit upp denna inkomst i sin självdeklaration.

Du kanske inte visste det. Men dricksen du ger servitrisen på krogen är skattepliktig.

Det har personalen på restaurang Pappa Grappa bittert fått erfara. Efter att deras fall tröskats i både länsrätt och kammarrätt står det nu klart att de måste skatta för 15 000 kronor var utöver sin lön för inkomståret 1998.

Samlade pengar i burk

Det har skattemyndigheten i Norrköping räknat ut.

Bakgrunden är en burk på krogen som de anställda samlar sina drickspengar i.

När skattemyndigheten gjorde razzia på krogen en fredagkväll våren 1998 låg det drygt 1 700 kronor i burken.

Med utgångspunkt från burken räknade skattemyndigheten efter flera jämkningar ut att personalens dricks uppgick till 200 000 kronor för hela året.

15 000 per anställd

Sex procent av den totala omsättningen, eller 15 000 kronor per anställd.

- Personalen ska föra anteckningar på hur mycket dricks de får och sedan ska de ta upp det i sin deklaration, säger Lena Pettersson, skatteintendent på skattekontoret i Norrköping, till aftonbladet.se.

Är det många restauranganställda som gör så tror du?

- Nej, det skulle jag inte tro. Men det måste vi utgå från.

Restaurangbranschen omsätter 38 miljarder kronor årligen.

Redovisas aldrig

Räknar med en dricks på sex procent innebär det att dricksen uppgår till 2 280 miljoner kronor per år.

Pengar som till största delen aldrig redovisas i deklarationerna, om man frå tro skattemyndigheten i Norrköping.

"Gåva, inte inkomst"

Anders Forsberg, avtalssekreterare på Hotell- och restauranganställdas förbund, anser att dricks är en inkomst som personalen inte bör skatta för.

- Det en gäst ger en servitris för att man tycker att det är bra service är en extra bonus dem emellan, säger han.

- Det måste vara en extra nitisk byråkrattjänsteman som har drivit det här.

Något prejudikat lär kammarrättens dom inte heller leda till, tror Anders Forsberg.

- I de flesta fall är det här okontrollerbart. Nästa år kan ju till exempel personalen på Pappa Grappa påstå att de inte har fått en krona i dricks, säger han.

"Rimligt att skatta"

På restaurang Pappa Grappa anser man att dricks är en form av gåva. Något skatteintendent Lena Pettersson fnyser åt.

- Det är ju helt uteslutet. De får dricksen i egenskap av att de är anställda på restaurangen och tillhandahåller restaurangens tjänster, säger hon.

Är det rimligt att personalen ska skatta för en frivillig extrainkomst?

- Ja det tycker jag. Hur många löntagargrupper är det som får skattefria inkomster?

Maria Saving

ARTIKELN HANDLAR OM