Politisk härdsmälta 15 år efter Tjernobyl

Ukraina sörjer offren och kastas in i nytt kaos

1 av 2 | Foto: REUTERS
SÖRJER DE DÖDA Två flickor tänder ljus till minne av de brandmän som omkom medan de bekämpade branden efter explosionen i Tjernobyl-reaktorn för 15 år sedan.
NYHETER

På årsdagen, exakt femton år sedan den värsta känkraftskatastrofen inträffade i Tjernobyl i Ukraina, bryter ett nytt kaos ut i landet.

Denna gång är härdsmältan politisk.

Ukrainas regering har fallit.

Den 26 april 1986 exploderade kärnkraftverket i Tjernobyl i Ukraina. Upp emot 30 000 människor antas har avlidit till följd av de mängder radioaktiv strålning som spreds i samband med härdsmältan. Än i dag lider miljontals ukrainare av sviterna efter Tjernobyl.

De döda hedras

Den 26 april 2001 var tänkt att bli dagen då dödsoffren hedrades, en dag då minnet från kärnkraftskatastrofen skulle bevaras.

Då drabbas landet Ukraina av ännu en smäll.

Det kommunistledda parlamentet i Ukraina röstade med stor majoritet igenom ett misstroende mot landets premiärminister Viktor Jusjtjenkos regering, som nu måste avgå inom 60 dagar, rapporterar nyhetsbyrån AP.

"Förlust för demokratin"

- Demokratin i Ukraina har gått på en allvarlig förlust. Den politiska eliten har visat sig oförmögen att förstå att laglydig ekonomi och öppen politik är den enda vägen för att utveckla staten, sade Jusjtjenko i ett uttalande inför röstningen i parlamentet.

Men parlamentets ledamöter valde att inte lyssna på den liberala och, enligt kommunisterna, västvänliga premiärministern.

Nytt politiskt kaos

Han röstades bort med 263 mot 69 röster i den avgörande misstroendeomröstningen. Därmed tvingas regeringen avgå och landet kastas in i ett politiskt kaos.

Men den i Ukraina mycket populäre Viktor Jusjtjenko vägrar att ge upp makten helt. Det stora stödet för honom bekräftades av de omkring 15 000 demonstranter som samlades i Kiev för att ge honom sitt stöd.

"Jag kommer tillbaka"

- Jag lämnar inte politiken. Jag tänker komma tillbaka, förklarade den avgående regeringschefen i dag.

Men det politiska kaoset i Ukraina handlar inte bara om premiärministern Jusjtjenko. Även president Leonid Kutjma sitter löst sedan han anklagats för att ha varit inblandad i mordet på en regimkritisk journalist. Nu spekuleras det i om president Kutjma haft en aktiv roll i avsättandet av landets premiärminister.

Claes Thunblad