”Långa förhållanden bygger på oärlighet”

Svensk forskare: Kvinnorna bär skulden

NYHETER

Långa förhållanden bygger alltid på oärlighet och det är kvinnorna som bär skulden.

Det hävdar en svensk forskare vid Stockholms universitet.

Forskare gör nu gällande att monogama förhållanden bland de flesta djur, inklusive människor, bara existerar för att det kvinnliga könet har hittat ett sätt att maskera sin fruktsamhet.

Forskarna menar att genom att erbjuda sex, men inte ge några ledtrådar om det innebär att de blir gravida eller inte, lurar kvinnorna männen att uppvakta dem under en lång tid.

Utvecklingen av detta bedrägeri är enda orsaken till att monogama förhållanden utvecklats enligt den nya studien.

”Avslöjat det oärliga hjärtat”

Enligt BBC som citerar New Scientist påstår två biologer, Magnus Enquist på Stockholms universitet och kollegan Miguel Girones från holländska institutet för biologi, att de avslöjat det oärliga hjärtat bakom varje troget förhållande.

Hos många arter förvarnar honorna om sin fruktsamhet med visuella eller kemiska signaler. De blir följaktligen bara uppvaktade när de är fruktsamma och kan bli gravida.

Som en följd av detta undviker de sex, sparar energi och håller sig friskare.

Signalerna från honorna hjälper männen att förstå vilka de ska para sig med och när det är dags att söka sig vidare för att sprida sina gener på nästa ställe.

Tvingar männen stanna kvar

Kvinnor däremot, döljer det faktum att de är fruktsamma och tvingar på så sätt männen att stanna kvar, väntande på att kvinnorna ska visa sig redo att bli gravida.

Beteendet hindrar också männen från att söka sig till andra partners eftersom det är lika troligt att de blir gravida som den partner de lämnar.

Enquist och Girones har testat sin teori matematiskt och kommit fram till att hanar bara stannar hos honorna i de fall de döljer att de är fruktsamma.

– Tidigare förklaringar till sexuellt beteende fokuserar alltid på männen. Våra fynd däremot sätter fokus på kvinnorna, säger Magnus Enquist till New Scientist som citeras av BBC.

Annika Sohlander