Massage lugnar stökiga åldringar

”Det ger tid till närhet”

NYHETER

Varsamma strykningar över huden skapar lugn.

Även hos de mest aggressiva på äldreboendet Tullhuset i Örebro.

– Taktil massage ger tid till närhet, säger doktoranden Kirsti Skovdahl som följer de dementa för att se effekten av regelbunden behandling.

Foto: LINA ÖSTLING
rogivande händer - Många somnar när vi masserar dem. Efteråt är de lugna och harmoniska och vandrar inte lika mycket som förr, säger undersköterskan Susanne Johansson på Tullhuset i Örebro.

Kroppskontakt är ett grundläggande behov. Hos dementa som har svårt att uttrycka sig är det än mer betydelsefullt.

Lätt massage kan göra kontakten legitim.

– Det är inte så märkvärdigt egentligen. Vårdaren lindar in den gamle och stryker med lätta händer över ena armen, axlarna eller annan kroppsdel, säger Kirsti Skovdahl.

Till skillnad från klassisk massage exponeras inte kroppen.

Vårdaren lägger om handdukar eller täcke för att det ska bli så varmt och ombonat som möjligt. Endast den kroppsdel som ska masseras ligger bar.

Stryks varsamt över huden

Och i stället för att knåda går taktil massage ut på att stryka patienten varsamt över huden.

– Det får absolut inte göra ont, påpekar hon.

Sedan årsskiftet har 40 dementa på fyra olika avdelningar fått prova behandlingen. Helst ska de masseras två tre gånger 45 minuter i veckan.

Med jämna mellanrum mäts puls, blodtryck och ämnesomsättningen på alla som får massage och på lika många som inte får det.

– Tidigare studier har visat att taktil massage kan påverka värdena till det bättre och ge smärtlindring, berättar Kirsti Skovdahl som presenterade sina första iakttagelser av behandlingen på Hälso- och sjukvårdsmässan i går.

Tvingades prioritera om

Trots att sköterskorna på hemmet själva bett om att få använda massage på patienterna kände en del i början att det var svårt att ta sig tid.

– De fick helt enkelt prioritera om. Nu har de ändrat rutinerna så att en person tas ur schemat för att städa en gång i veckan. Övrig tid får man stå ut med att det ligger en dammtuss här och var, säger hon och påpekar att massage stunderna gjort det mer tillåtet att gå undan och vara med en patient i lugn och ro.

– På sikt tjänar vi in tiden eftersom alla blir lugna och harmoniska och vi slipper springa på så många ringningar, säger undersköterskan Susanne Johansson som bara ser fördelar med metoden.

Arga dementa - ett problem inom åldringsvården

Caroline Hougner