Lastbil tappade hjulet - en man skadad

NYHETER

Plötsligt kom ett lastbilshjul studsande på vägen framför personbilen.

Hjulet damp ner på bilens tak - och en 64-årig man skadades.

Den ovanliga olyckan inträffade i går kväll på länsväg 519 väster om Värnamo, vid byn Forsheda. Bilföraren och hans passagerare var på väg att möta en lastbil. Då såg de hur ytterhjulet på lastbilens släp lossnade och rullade över vägen i hög fart.

– Tydligen så träffade hjulet ett vajerräcka och for upp i luften och fick en väldigt fart, berättar Bo Kellert vid Jönköpingspolisen.

Efter att ha träffat räcket kom hjulet i en vid båge och landade på personbilens tak. En 64-årig passagerare klämdes fast i vraket. Hans skador är inte livshotande.

Ett hjul till satt löst

Lastbilschauffören märkte ingenting utan körde lugnt vidare. En uppmärksam bilist såg dock händelseförloppet och lyckades till sist påkalla långtradarchaufförens uppmärksamhet och få honom att stanna.

– Då visade det sig att ytterligare ett hjul var på väg att lossna från samma axel, säger Bo Kellert.

Olyckan kommer att utredas av polisen i Värnamo. Det kan då bli fråga om någon typ av oaktsamhetsbrott eller vållande av kroppsskada.

– Tidigare har vi hört talas om hjulmuttrar som farit i väg i våldsam fart, men nu handlar det om ett helt hjul och det är allvarligt.

I januari 1999 inträffade en liknande incident i Jämtland. Då tappade en turistbuss ett hjul två gånger samma dag. Det 150 kilo tunga hjulet träffade en personbil. Föraren hann dock bromsa och lindra kraschen.

Jens Kärrman

ARTIKELN HANDLAR OM