Vinnaren och förloraren

1,5 år till valet - och Persson leder stort över Lundgren

NYHETER

Stackars Bo Lundgren.

Han ser redan ut att ha förlorat matchen om statsministerposten. 1,5 år före valet.

Foto: LARS ROSENGREN
STAKKA BO? Nä, stackars bo Mycket talar för att Göran Persson redan vunnit valmatchen mot Bo Lundgren. I en färsk Gallup vill 23 procent se Persson som statsminister igen. Bara 4,6 procent föredrar Lundgren.

Teoretiskt tävlar sju personer om att bli statsminister. I praktiken är tävlingen en ren duell mellan Göran Persson (s), ledare för det största partiet, och Bo Lundgren (m), ledare för det näst största partiet.

Men enligt två färs-ka undersökningar från opinionsinstitutet Gallup ligger moderatledaren rejält på efterkälken i kampen mot Persson. Om inte något oförutsett inträffar har Bo Lundgren små chanser att nå sitt mål, att efter nästa val bilda en borgerlig regering ledd av honom själv.

Stort försprång för s

De fyra borgerliga partierna samlar nu 43,9 procent av väljarna. Det är knappt två procentenheter mindre än för ett år sedan.

För Göran Persson räcker det med att liera sig med Gudrun Schyman. Tillsammans representerar socialdemokraterna och vänsterpartiet i dag hälften av väljarna. Det är drygt tre procentenheter mer än förra året.

Men inte bara partiernas styrkeförhållanden talar till Göran Perssons fördel. Också på ett mer personligt plan är försprånget stort.

23 procent vill helst se att Göran Persson blir statsminister efter valet i september nästa år. Motsvarande siffra för Bo Lundgren är 4,6 procent.

Inte ens om man lägger ihop siffrorna för de fyra borgerliga partiledarna kommer de i närheten av Perssons nivå. 15,5 procent av befolkningen vill se någon av dem som statsminister.

En promenadseger för Göran Persson alltså? Än finns ingen anledning för socialdemokraterna att börja smygköpa segercigarrerna.

Enligt gårdagens opinionsmätning ligger socialdemokraterna nu på samma nivå som i valet 1998, det sämsta sedan allmänna rösträtten infördes. I ett historiskt perspektiv är partiets ställning alltså svagt.

Vem vill samarbeta?

Under den här mandatperioden har Göran Persson regerat med stöd av vänsterpartiet och miljöpartiet. Att påstå att de är överlyckliga över utfallet vore att ta i.

Om inte socialdemokraterna lyckas locka till sig ett par hundratusen nya väljare till valdagen kommer de att behöva samarbetspartner för att kunna sitta kvar i Rosenbad efter valet. Men var finns de?

Mp har oklar strategi

Miljöpartiet har redan diskuterat en upplösning av banden med socialdemokraterna. Samtidigt vill de ha minst en ministerpost efter valet. Deras strategi är alltså oklar.

Ett starkare vänsterparti än dagens är en svår, för att inte säga omöjlig, partner till socialdemokraterna. De vill ha ett rejält armbågsutrymme till kusinerna på vänsterkanten.

Persson har alltså problem. Även om bekvämlighetsavståndet till Bo Lundgren växt.

ARTIKELN HANDLAR OM