Nu finns bevisen - Sverige är dyrast

Pagrotsky: Jag är förvånad över skillnaderna

NYHETER

Nu är det bevisat. Det är dyrare att handla i Sverige än i övriga Europa och USA.

Märkesskjortor, cd-spelare och lotion är dubbelt så dyra.

Det visar en stor prisstudie som presenteras i dag.

Foto: LASSE ALLARD
Vill minska prisgapet Handelsminister Leif Pagrotsky påstår att en svensk familj kan tjäna 150 000 kronor under en tioårsperiod om prisgapet med utlandet halveras.

Handelsminister Leif Pagrotsky säger att han är förvånad över att prisskillnaderna mellan identiska varor fortfarande är så stora.

Kartlagda i stor undersökning

Drygt 130 märkesvaror i Sverige, Frankrike, Tyskland, Storbritannien och USA har jämförts i studien som de svenska och brittiska regeringarna gjort.

En sladdlös borr kostar 600 kronor mer Sverige än i Tyskland. Har du tänkt köpa en mp3-spelare är Sverige billigast.

Även när man plockar bort moms och andra skatter är skillnaderna tydliga. Tidigare jämförelser visar att Sverige ligger 20 procent över genomsnittet i EU.

Här finns pengar att spara

Enligt handelsministerns uträkningar skulle en svensk familj tjäna 150 000 kronor under en tioårsperiod om det gapet halveras. Men menar samtidigt att länder med höga priser har mest att tjäna på att utjämningen av priserna fortsätter.

Pagrotskys lösning är att näringslivet måste bli bättre på att aktivt söka upp billiga leverantörer och pressa priserna. Och konsumenterna bör aktivera sig mer för att inte bli utnyttjade av marknaden.

Irriterande prisskillnader

Fatima Johansson

ARTIKELN HANDLAR OM