Studenter flyr IT-utbildningar

Sverige sökar IT-specialister i Indien och Ryssland

NYHETER

Antalet studenter på IT-utbildningarna minskar - trots att behovet av välutbildad arbetskraft är stort.

Nu letar svenska arbetsgivare utomlands efter kvalificerad personal.

I IT-kraschens kölvatten har antalet studenter på högskolornas datautbildningar minskat dramatiskt, skriver Finanstidningen.

De sökande till vårens kurser var nästan 40 procent färre än förra året.

- Läget är alarmerande eftersom behovet av välutbildad personal fortfarande är stort hos både de renodlade IT-företagen och övriga näringslivet, säger Eva Thorslund, ansvarig för kompetensfrågor vid branschförbundet IT-företagen till Finanstidningen.

"Kan hota Sveriges ställning"

Även näringsminister Björn Rosengren oroas över siffrorna. Bristen på välutbildad arbetskraft kan på sikt hota Sveriges ställning som IT-nation, är han rädd.

Enligt en ny undersökning från Statistiska Centralbyrån är bristen på arbetskraft tre gånger så stor inom IT-branschen som inom övriga branscher, skriver TT.

Samtidigt hämtas fler specialister utomlands för att arbeta i Sverige.

Enligt siffror från Migrationsverket ökade arbetskraftsinvandringen med nästan 60 procent under årets första kvartal jämfört med förra året.

Både permanenta och tillfälliga arbetskraftstillstånd utfärdas i allt högre grad.

Ryssar och indier

Till största delen handlar det om just IT-specialister. De kommer från USA, Indien och Ryssland, rapporterar Sveriges Radios Ekoredaktion.

Under förra året söktes 750 tillfälliga arbetstillstånd för IT-specialister. I år är siffran redan upp i 250. Ett tillfälligt arbetstillstånd gäller i allt från ett par dagar och upp till 18 månader.

Många av IT-specialisterna rekryteras till Sveriges via det företag i hemlandet där de är anställda.

Facket skeptiskt

Det är främst företag i Stockholm som tar emot den utländska arbetskraften, men en del kommer också till Göteborg.

Medan arbetsgivarna i Sverige är positivt inställda till utländsk arbetskraft, finns det andra som inte är lika förtjusta, enligt Ekot.

Bland annat har biträdande näringsminister Mona Sahlin uttalat sig negativt om detta. Hon ser helst att de jobb som finns i första hand går till arbetslösa som bor i Sverige.

Även facken är skeptiska till att hämta arbetskraft från utlandet.

Maria Saving

ARTIKELN HANDLAR OM