’Sergels torg ska offras’

Lennart Arnstad: Gå direkt i fängelse – utan att passera Gå

Foto: URBAN ANDERSSON
Slut på folkfesten Sergels torgs hatälskade amfiteater rymmer idag folkdansuppvisning, hungerdemonstrationer, soppkök och politiska möten. För att inte tala om världsmästarhyllningarna till Tre Kronor, som efter Hockey-VM 1998.
NYHETER

Uppgörelsen om överdäckning av Sergels torg är så befängd att man baxnar.

Stella Fare (sp) och Carl Cederschiöld (m) spelar helt enkelt Monopol med hela Stockholm – bara för att rädda makten och sin hotade koalition.

Stockholmspartiet ska alltså få överdäcka Sergels torg i utbyte mot att Fare går med på att utreda en ny dragning av Norra länken.

Hur kan man koppla ihop två för Stockholm – och hela landet – så otroligt viktiga men också så helt olika projekt?

En trafikring bjuds ut mot att göra en total omdaning av stadens hjärta.

Hur blir det efter valet?

Det är, enligt min mening, totalt väljarförakt. En partistrategisk skymf mot både befolkning och planering i Sveriges vackra huvudstad.

Vad blir nästa drag? Du får lägga tredje spåret om jag får riva Skatteskrapan? Du får bygga fyra hotell på Norrmalmstorg och jag får bygga bostäder på Norra station? Du får dra tio mil cykelbanor om jag får dra tunnel under Djurgården?

Nu blir det säkerligen – får man väl ändå hoppas och tro – ingen överdäckning av Sergels torg.

För nästa år är det val. Till dess kan ju inte grävskoporna hinna härja Sergels torg. Och efter valet vet ju ingen hur det blir?

Ni minns kanske hur det såg efter förra valet, 1998. Nya stadsbyggnadsborgarrådet Mikael Söderlund (m) och stadsmiljöborgarrådet Stella Fare (sp) ritade gulliga cirklar på papper i tv och sa så här kunde det väl bli, nånting? eller så häääär.

Sedan kunde Aftonbladet avslöja, via enkät med de 26 ledamöterna i stadsbyggnads- och fastighetsnämnderna, att det borgerliga blocket sprack på Sergels torg.

Folkpartister och kristdemokrater sa sig plötsligt vara tveksamma.

Stans tjänstemän har rivit sitt hår medan Sergels torgs-eländet lagts på is.

Sifo visar att mer än varannan stockholmarna vill behålla Sergels torg. Inte som det är, men varligt och fint upprustat. Så som det en gång var tänkt i arkitekt David Helldéns fina skisser.

Men torget har fått förslummas, bli skitigt, blåsigt, grått och slitet. Vilket dragit dit knark och elände.

Det är inte torgets fel. Utan politikernas.

Folket på första parkett

Stadens hjärta finns ändå där, i denna hatälskade unika amfiteater som lika storslaget rymmer såväl hyllning av Tre Kronors hockeyhjältar som folkdansuppvisning, hungerdemonstrationer, soppkök och politiska möten. Med folket generöst på första parkett kring det triangelmönster som blivit hela stadens signatur.

Nu vill man alltså offra Sergels torg i politikernas Monopol-spel.

Det finns egentligen bara en uppmaning till de ansvariga:

Gå direkt i fängelse utan att passera Gå!

Alla förslagen om Sergels torg

Här är alla förslag för Sergels torg.

– När inriktningen är klar måste vi ta fram detaljplaner, säger stadsarkitekten Per Kallstenius. Det tar tid.

Lennart Arnstad