Ricky Martin leder protester mot Bush

”Stoppa bombövningar på Puerto Rico”

NYHETER

Världsartisten och puertoricanen Ricky Martin förklarar nu krig med president George W Bush.

Allt för att hindra USA från att återuppta sina bombövningar på ön Vieques i Puerto Rico.

- President Bush, vi ber er att avbryta bombningarna av Vieques nu, vädjar Ricky Martin i amerikanska tidningar.

Latinopopparen Ricky Martin var en av de få artister som stödde president George W Bush som USA:s president. För att visa sitt stöd sjöng han vid presidentinstallationen, medan den övriga stjärneliten sörjde förlusten för demokraternas kandidat Al Gore.

Det var då.

Nu går Ricky Martin samman med flera kända puertoricaner, däribland Jose Feliciano, Marc Anthony och golfspelaren Chi Chi Rodriguez i protest mot president Bush. I helsidesannonser som publicerades i Washington Post och New York Times i går vädjar de till Bush att avbryta bombningarna av Vieques.

9000 i livsfara

- Marinmanövern försätter 9 000 amerikanska medborgare på ön i livsfara, skriver artisterna.

Ricky Martin har många med sig. I dag bildade flera framträdande puertorikaner mänskliga sköldar för att hindra de planerade manövrerna. Enligt uppgift från nyhetsbyrån Reuters har flera av dem lyckats ta sig in i det riskområdet där bombningarna ska utföras.

Borgmästaren med

- Visst kan ni gripa mig. Men när ni gör det bör ni inse att det är Vieques borgmästare ni fängslar. Jag har ingen avsikt att försvara mig i domstol eller att betala borgen för att bli fri, sade borgmästaren i Vieques, Damaso Serrano, en av de första som tog sig in i det avspärrade området.

Det var igår som en amerikansk federal domare underkände Puerto Ricos protester mot bombövningen. Bombningarna kommer inte att orsaka varaktiga skador, menade domaren.

Spänt läge

Men läget i Puerto Rico, som är allierat med USA, är mycket spänt.

Redan 1999 ställdes bombövningarna in efter att en puertoricansk vakt dödats. Förra året ingick dåvarande president Bill Clinton ett avtal med Puerto Ricos förre guvernör Pedro Rossello. Avtalet handlade om en begränsad återupptagning av övningarna fram till 2003.

Avtalet har dock underkänts av den nuvarande guvernören i Puerto Rico, Sila Calderon.

Efter domstolsbeslutet i går upprättade den amerikanska kustbevakningen en säkerhetszon på land och till havs i östra delen av Vieques, där bombningarna ska äga rum.

Den avspärrade bombzonen utgör 3 procent av öns yta.

Claes Thunblad