Chefen för Moderna Museet avgår

Bråken har avlöst varandra

NYHETER

David Elliott, chef för Moderna museet, lämnar i dag in sin avskedsansökan. Den hårt kritiserade chefen ska nu leda ett nytt, stort konstcentrum i Tokyo.

- Han har gjort ett mycket bra jobb. Nu ska vi se till att hitta en bra efterträdare till honom, säger kulturminister Marita Ulvskog till aftonbladet.se.

I ett pressmeddelande bekräftar den stundtals hårt kritiserade chefen för Moderna museet att han lämnar sitt arbete den 1 november.

- The Mori Art Museum är en oemotståndlig utmaning. Jag får vara med från början av ett projekt med mycket höga ambitioner. Japan och bortre Asien har idag ingenting i nivå med MoMA i New York, Tate i London, Pompidou i Paris eller Moderna Museet för den delen, säger Elliott.

Britten David Elliott tog över som chef för Moderna museet i november 1996 efter att i 20 år varit chef för Museum of modern art i Oxford, England.

Storslagna planer

Hans planer för Moderna var storslagna. Museet skulle, när portarna slogs upp i februari 1998, bli Europas museum, med Europas förnämsta samling av modern konst i ett nytt hus, ritat av Europas främste arkitekt.

Kulturminister Maria Ulvskog berättade för TT 1996 att hon drömde om ett museum som "förför och förargar".

Bråken avlöst varandra

Sedan öppningen har åtminstone en av ministerns drömmar gått i uppfyllelse; bråken kring Moderna har avlöst varandra.

Ekonomin har de senaste åren varit ansträngd, och flera utställningar har mött hårda proteststormar.

David Elliot fick mothugg av en närmast enig styrelse kring utställningen Wounds, bara någon månad efter öppningen. Levande zebrafinkar ställdes ut, i burar som enligt djurskyddsorganisationer inte höll måttet.

I dag vill Marita Ulvskog inte uttala sig om Elliotts sätt att "förföra" och "förarga" har varit bra för Moderna museet.

- Det är nog inte jag som ska bedöma, säger hon.

- Han har gjort ett jättejobb när det gäller att etablera ett stort museum i landet.Och jag önskar honom lycka till med sina nya uppgifter i Tokyo, säger kulturminister Ulvskog.

Polisanmäld för barnporr

För ett drygt år sedan polisanmäldes Elliott och museet av organisationen Ecpat för barnpornografibrott sedan museet visat den norske konstnären Bjarne Melgaards film All gym queens must die, där en man suger på ett spädbarns arm.

Chefsåklagare Tora Holst beslutade att inte väcka åtal, med hänvisning till det mycket stora utrymme för konstnärlig frihet som lagstiftaren gett.

I januari i år hoppade dessutom konstnärerna Dan Wolgers och Marie-Louise Ekman, och finansmannen Robert Weill, av Modernas styrelse.

Museiledningens brist på visioner och dess sätt att samarbeta med näringslivet var skälen.

Ett samarbete med elektronikföretaget Sony, där bolaget bjöd på inträdesbiljetten för besökarna mot uppvisningar av ny cd-teknik, är ett av de kritiserade sponsringsprojekten.

När David nu lämnar in sin avskedsansökan, drygt ett år innan hans förordnande går ut, kommenterar han inte med ett ord dessa praktgräl. I stället talar han om saknad.

- Förutom vissa personer, som museets personal, är samlingen det jag kommer att sakna mest. Moderna Museets konst- och fotografisamling är världsunik, säger David Elliott

Nu är det regeringen som har uppgiften att hitta David Elliotts efterträdare.

- Det finns flera aktuella kandidater, men några namn vill jag inte nämna i detta skede, säger Marita Ulvskog till aftonbladet.se.

Claes Thunblad, TT