Rymdturisten lyfte i morse

Han har betalat 200 miljoner för resan

NYHETER

Rymdfärjan Sojuz med den 60-årige amerikanske rymdturisten Dennis Tito och två kosmonauter ombord sköts klockan 9:37 från Bajkonur-basen i Kazakstan.

Foto: REUTERS
Dennis Tito tar farväl av sin väninna Dawn Abrakham.

För 200 miljoner kronor får stenrike affärsmannen Dennis Tito, 60, åka jorden runt i en dryg vecka.

Det är en unik resa. Den 60-årige amerikanen är rymdhistoriens förste turist.

"En dröm går i uppfyllelse"

- Det här är en dröm som går i uppfyllelse. Människan har velat flyga i alla tider, sa Dennis Tito till amerikanska CNN.

- Bara runt 400 personer har varit i rymden, så för mig är det verkligen ett privilegium att få titta på jorden från yttre rymden. Jag har varit på den här planeten i 60 år nu, och det här är min chans att ge mig av.

USA försökte stoppa resan

Gång på gång har USA försökt få resan uppskjuten. Det sista försöket att stoppa färden gjordes i torsdags kväll, då den amerikanska rymdstyrelsen Nasa bad Ryssland vänta på grund av datorproblem på ISS.

Från rysk sida blev dock svaret ett bestämt ''njet''. Allt ska gå som planerat, hälsade en talesman för det ryska rymdprogrammet.

Mycket av det amerikanska motståndet bottnar i vad som hände i januari 1986 då USA:s planer på att skicka upp en rymdturist slutade i katastrof. Läraren Christa McAuliffe och hela besättningen omkom när rymdfärjan Challenger exploderade strax efter starten från Cape Canaveral.

Resan tar två dagar

Med sig har han bland annat en kamera, cirka 30 rullar film, en bärbar cd-spelare och en cd-skiva med Beatles.

Resan till ISS tar två dagar. Sedan väntar en vecka på stationen, innan Sojuz-rymdskeppet återvänder till jorden.

Tito har drömt om rymden ända sedan han som 17-åring såg Sovjet skicka upp den första Sputnik-satelliten 1957. Fysiken stoppade honom dock från att bli astronaut.

Tvingas sova på Sojuz

Hans uppdrag blir nu att fotografera och hålla Internetkontakt med jorden. Han har strikta order om att hålla sig ur vägen för allt nödvändigt arbete. Bland annat tvingas han sova i rymdfarkosten Sojuz och inte ombord på själva rymdstationen.

Titos avtal med Nasa går ut på att han måste betala för allt han har sönder, berättar han för CNN.

- Så om jag har sönder hela rymdstationen antar jag att jag måste köpa den. Vilket är fullt rimligt. Om jag har sönder något i en porslinsaffär så är jag ju skyldig att betala för det, så vad är skillnaden?

Maria Saving, Wiktor Nummelin/TT