”Invandrarverket lurade ofta flyktingar”

Förre överdirektören Per-Erik Nilsson: Inställningen är att alla flyktingar ska bort från landet

1 av 2 | Foto: SVEN-OLOF ENGLUND
– Migrationsverket är en säregen inrättning i myndighetsvärlden, säger Per-Erik Nilsson, överdirektör på företrädaren Invandrarverket och tidigare JO. Där finns ingen rättstradition, utan man agerar lite som det faller sig.
NYHETER

Migrationsverkets generaldirektör Lena Häll Eriksson har under den senaste tiden skakats av en rad skandaler. Först mutmisstänkta tjänstemän och nu senast flyktingar som luras i polisfällor av myndighetens tjänstemän.

– Det gamla Invandrarverket ”lurade” också flyktingar. Det hände ofta, flyktingar underrättades om avvisningsbeslut per post, medan polisen fick motsvarande besked omedelbart per fax, säger Per-Erik Nilsson, tidigare överdirektör vid verket, för Nya Dagen.

En mycket hårt pressade generaldirektör för Migrationsverket uttalade sig i Aftonbladet i går. Hon kommenterade den senaste härvan med de två tjänstemän vid Migrationsverket i Norrköping som häktats misstänka för att ha sålt svenska medborgarskap till kriminella utlänningar. Hon uttalade sig även om den asylsökande som nyligen greps av polis under ett möte på Migrationsverket. En tjänsteman hade tipsat polisen om det lätta ”bytet”.

- Vi håller på att se över våra regler för hur den här typen av saker ska hanteras, sade generaldirektör Lena Häll Eriksson då.

Det borde har gjorts för flera år sedan.

En mycket upprörd Per-Erik Nilsson, som var överdirektör för Invandrarverket under åren 1989 till 1995, avslöjar för tidningen Nya Dagen att Migrationsverkets metod att lura asylsökanden i famnen på polisen är ett väl använt trick.

”Jag gillade aldrig förfaringssättet”

- Jag gillade aldrig förfaringssättet och påtalade det ofta. Jag tyckte det handlade om etik och moral. Det fanns inga skäl att agera så bakom ryggen på flyktingar, även om de skulle avvisas.

Han är mycket kritisk till att Migrationsverket fortsätter att bluffa de hjälpsökande flyktingarna.

– Migrationsverket är en säregen inrättning i myndighetsvärlden. Där finns ingen rättstradition, utan man agerar lite som det faller sig. Det får lätt allvarliga konsekvenser.

”Misstänksamheten är mycket stor”

– Grundinställningen är att alla flyktingar ska bort från landet. Misstänksamheten är mycket stor, inte minst mot vissa grupper av flyktingar. Jag minns på min tid att människor från till exempel Bangladesh aldrig stod högt i kurs. Man utgick på Invandrarverket från att dessa ljög om precis allt, säger han till Nya Dagen.

Per-Erik Nilsson var själv föremål för en av de skandaler som drabbade dåvarande Invandrarverket. Efter en kontrovers med dåvarande generaldirektören Berit Rollén 1994 placerades han i karantän fram till pensioneringen.

Flykting greps av polis efter tips från Migrationsverket

På fredagen hände det igen att en utvisningshotad flykting hämtades av polis efter tips från en av Migrationsverkets handläggare.

En 25-årig kosovoalban som kom till förläggningen i Alvesta för att hämta pengar anser att han lurats i en fälla.

Claes Thunblad

ARTIKELN HANDLAR OM