Kinesiska hackare i attack mot USA

”Cyberkrig” mot amerikanska hemsidor – hämnd för flygkollision

NYHETER

PEKING

Kinesiska datorhackare förbereder inför 1 maj ett storangrepp på amerikanska hemsidor på Internet, rapporterade kinesiska massmedier på fredagen.

Det kan bli ytterligare en belastning för de redan ansträngda förbindelserna mellan Kina och USA.

Redan har hackare från båda stormakterna inlett ett "cyberkrig" mot motpartens webbsidor, och på den kinesiska sidan laddas nu upp för en rejäl bredsida under den stundande storhelgen.

Enligt tidningen Pekings Ungdomsnyheter har experter märkt en påtaglig ökning av antalet intrång av hackare i såväl USA som Kina efter flygkollisionen den 1 april mellan ett amerikanskt spionplan och ett kinesiskt jaktplan utanför Sydkina. Antalet angrepp av "svarta gäster", som sådana intrång benämns på kinesiska, har efter flygkrocken ökat till 40-50 dagligen. Dessförinnan var de bara en eller två om dagen.

Experter från Kinas vetenskapsakademi råder nu landets Internetanvändare att bereda sig på ett bombardemang under helgdagarna, skriver tidningen. De bör kontrollera säkerheten hos sina webbsidor och täppa till alla luckor.

Regeringssidor angripna

Datanätet Internet används av patrioter från båda nationerna till att ösa galla över motparten med anledning av flygkollisionen, där den kinesiske piloten omkom och den amerikanska besättningen blev kvarhållen i elva dagar av Kina. Det avancerade spionplanet är fortfarande i Kinas händer.

På den kinesiska webbsidan www.chinabyte.com har en säkerhetsingenjör lagt in ett meddelande om att amerikanska hackare nyligen gav sig på hemsidor tillhöriga Kinas regering. Sju-åtta sådana fall har rapporterats till ingenjörens företag.

På chattsidor (prat- och diskussionssidor) på nätet lovade kinesiska deltagare på fredagen att ge motståndarna vad de tål.

"Förbered motattack. USA bör inse vår styrka", hette det i ett bidrag. "Jag vill vara med och angripa amerikanska sidor. Lär mig hur jag ska attackera amerikanska sidor", skrev en annan deltagare, medan det i ett tredje inlägg hette "Erfarna kinesiska hackare - förenen eder!"

Populär ventil

Hittills har hackarna mest riktat in sig på dåligt skyddade webbsidor, tagit sig in i systemen och ändrat sidornas innehåll. Men kriget kan vidgas, skriver Pekings Ungdomsnyheter.

Många kineser tycker att deras regering vek sig alltför lätt för USA genom att släppa spionplanets besättning utan att få någon amerikansk ursäkt i gengäld. Att lufta sin ilska via Internet har blivit särskilt populärt i Kina, där invånarna har få andra sätt att öppet uttrycka sin frustration. Vanliga protester är inte tillåtna, och politiskt känsliga insändare till dagstidningarna tas helt enkelt inte in.

Sedan Nato i maj 1999 råkade bomba Kinas ambassad i Belgrad gick kinesiska hackare till angrepp mot åtskilliga webbsidor i USA. Vita husets hemsida låg lamslagen i tre dagar efter en sådan anstormning.

TT-AFP

ARTIKELN HANDLAR OM