Kvinna sparkades ner i kanal i Malmö

Parkeringsvakt räddade hennes liv

NYHETER

Den 59-åriga kvinnan satt på en grässlänt invid kanalen i centrala Malmö då en man sparkade henne i ryggen så hon for i vattnet.

En parkeringvakt som blev vittne till händelsen kastade sig i vattnet och räddade den svårt skadade kvinnan.

I kväll anhölls en 47-årig man misstänkt för grov misshandel och vållande till kroppsskada.

Foto: PATRICK PERSSON
– Kvinnan låg fem, sex meter ut i vattnet och var på väg att sjunka när jag hoppade i, berättar parkeringsvakten Fernando. Den 59-åriga kvinnan opererades under fredagskvällen för svåra huvudskador.

Händelsen inträffade vid Paulikanalen i centrala Malmö under fredagseftermiddagen.

Kvinnan rullade efter sparken nerför en slänt och slog huvudet i stenbeläggningen innan hon hamnade i det kalla vattnet i kanalen. Hon var nära att drunkna men räddades av parkeringsvakten Fernando, skriver Sydsvenskan.se. Han hörde kvinnans skrik.

- Kvinnan låg fem, sex meter ut i vattnet och var på väg att sjunka när jag hoppade i. Hon blödde mycket och var väldigt tung eftersom hon hade mycket kläder på sig. Men min p-vaktkollega slängde ut en boj som jag greppade. Sedan kunde han dra oss i land, säger Fernando, som på grund av sitt utsatta yrke inte vill ha namnet i tidningen.

Malmöpolisen imponerad

Malmöpolisen är imponerad av Fernandos mod.

– Det var ett alldeles utomordentligt ingripande. Han kastade sig i vattnet efter att ha sett det här trots att han inte bottnade. Annars vet man aldrig hur det hade gått, säger Kennerth Strand, poliskommissarie vid Malmöpolisen.

Mannen som sparkat ner kvinnan gick efteråt och ställde sig på andra sidan kanalen och tittade på räddningsarbetet. Först sedan ett vittne pekat ut den 47-årige mannen kunde han gripas.

Sparkade genom staket

Vittnet berättade att den utpekade mannen passerat kvinnan när hon satt på grässlänten på andra sidan det staket som finns nära kanalen. Mannen ska ha sparkat kvinnan genom staketet i ryggen.

- Han ger ett förvirrat intryck. och har inte kunnat ge någon förklaring över huvudtaget, säger Kennerth Strand.

Enligt polisen kände de inte varandra sedan tidigare.

Kvinnan opererades under fredagskvällen för sina huvudskador.

– Hon är allvarligt skadad men vad det får för konsekvenser är omöjligt att säga, säger Kennerth Strand.

Den anhållne 47-åringen är känd av polisen sedan tidigare för lindrigare brott.

Annika Sohlander