”Kungen gav en femma i dricks”

Lyxkrog på Rivieran: Det var oförskämt

NYHETER

Kung Carl Gustaf pekas ut som snåljåp i holländsk press.

Han åt för flera tusen på lyxkrog på franska Rivieran - men gav bara några kronor i dricks.

- Oförskämt. Kung eller ej, jag gav tillbaks dricksen, säger krögaren.

FICK DRICKSEN TILLBAKA Kungafamiljen väckte ont blod på lyxkrogen Chez La Thaïlandaise i franska Saint-Tropez under påsksemestern. - Det var oförskämt, säger hovmästaren Bernhard Dujn och gav tillbaka kungens dricks på 3,80 franc, ungefär en femma.

Kungafamiljen var på påsksemester i Frankrike och den 12 april dök de upp i Saint-Tropez, staden där det internationella jetsetet och rika affärsmän älskar att sätta sprätt på pengarna.

På kvällen besökte kungen, kronprinsessan Victoria, prinsessan Madeleine och några vänner den välkända thailändska restaurangen Chez La Thaïlandaise, pittoreskt belägen i stadens hamn, skriver tidningen de Telegraaf.

- Det är klart att det var smickrande att få så celebert besök. Men vi är vana vid internationella gäster. För bara några dagar sedan var formel l-världsmästaren Michael Schumacher här, säger krögaren Bernhard Dujn till Aftonbladet.

Kungafamiljen, åtta personer, åt och drack i flera timmar. Förrätt, soppa, huvudrätt och dessert sköljdes ned med öl och vatten.

"De började rota i fickorna"

Så att notan slutade på 2 200 franc - ungefär 3 000 kronor - var inte så konstigt.

En kompis till kungen betalade med sitt kreditkort.

- Sen började sällskapet rota i sina fickor efter lite mynt att ge i dricks. De gav mig lite mindre än fyra franc, säger Bernhard Dujn.

Det är ungefär fem kronor. Krögaren säger att han inte trodde sina ögon.

- Jag visste inte vad jag skulle göra. Har jag verkligen slitit för det här? Jag gav tillbaka dricksen till Carl Gustaf. Kung eller inte, det här var oförskämt.

Bernhard Dujn säger att den svenska monarken brutit mot en oskriven lag på de finare krogarna i Saint-Tropez, att ge ordentligt med dricks.

- Sällskapet vid bordet bredvid var ungefär lika stort. De la på 1 000 kronor, säger han.

- Det som den svenska kungen ville ge skulle inte ens damen som sköter vår toalett ta emot.

Den holländska tidningen gjorde i går ett stort nummer att kungens påstådda ovilja att ge dricks. Artikeln började så här:

"Nederländarna är kända i Europa som ett snålt folk, men att den verkliga kungen bland snåljåparna är svensk, vet få. Det handlar om ingen mindre än Carl Gustaf av Sverige."

Morgan Järle, informationsassistent på hovet, vill inte kommentera beskyllningarna.

- Det skrivs så mycket om kungafamiljen nere på kontinenten. Vi går inte i svaromål på dessa skriverier.

Är kungen snål?

- Nej, det tror jag verkligen inte.

Oisín Cantwell

ARTIKELN HANDLAR OM