Hon var Sveriges första pin up-brud

Skottdramat i Paris blev slutet på Betty Bjurströms filmkarriär

1 av 2 | Foto: PONTUS HÖÖK
SKÖNHETEN KVAR Betty Bjurströms filmkarriär kom av sig i sin linda när hon blev förlamad. Men skönheten hade hon kvar, ännu på bilden från 1996. I torsdags avled Bertty Bjurström 77 år gammal.
NYHETER

Betty Bjurström är död.

Hon avled stilla i torsdags kväll på Stockholms sjukhem och med henne var sonen Vincent Senise-Bjurström.

Det är 52 år sedan hennes man träffade henne med fem pistolskott, invalidiserade henne, förstörde en karriär som ingen visste vart den skulle ta vägen och ändå fortsatte hon att fascinera, fortsatte att vara omskriven, fortsatte att beröra.

Hon var vacker som Greta Garbo och Ingrid Bergman och den skönheten kunde de fem pistolskotten inte ta ifrån henne men däremot möjligheten att visa om hon hade samma skådespelartalang.

Hennes man Renato Senise var rasande av svartsjuka, rasande för att hon ville skiljas och i rum nummer 47 på Hotel Queen Elizabeth i Paris sa han:

- Om inte jag får behålla dig ska ingen annan heller få dig.

Förlorade aldrig medvetandet

Och så sköt han och hennes vita spetsklänning färgades röd men hon förlorade inte medvetandet, än mindre dog hon.

Aftonbladets Börje Heed, legendaren, intervjuade henne per telefon bara 20 timmar efter skotten. Då låg hon nyopererad på ett sjukhus med en kula kvar vid ryggraden.

Den kunde inte opereras bort och det var den som gjorde henne förlamad. En annan kula förgyllde hon och sparade.

Börje Heed slogs under intervjun av hennes okuvliga livsvilja, hennes beslutsamhet att inte knäckas och de båda blev vänner för livet.

Det är denna vänskap som Betty Bjurström aldrig glömde och det är därför som hon, som en av sina sista önskningar, ville att Aftonbladet skulle få en del av hennes egna, privata bilder.

- Mamma var sådan. Hon glömde aldrig en vän, sa Vincent Senise i går.

Hon var 17 år då hon blev så kallad nummerflicka på Chinateatern. Som sådan gick hon mycket lättklädd tvärs över scenen med en liten skylt som visade en siffra. Det var numret för nästa revyscen.

Något mer än vackra ben

Nummerflickor hade många varit före henne och blev många efter henne, men få blev så uppmärksammade som Betty Bjurström. Det var långa, slanka ben och en vacker figur, men det var hon inte ensam om att vara begåvad med.

Det fanns alltså någonting annat. Också.

Så här långt efteråt är det svårt att veta vad det var och i den mängd av artiklar som skrivits om henne ges inte det svaret. Inte ordentligt, inte klart. Hon beskrevs som en scandal beauty, men det var hon inte. Hon var en jetset långt innan begreppet fanns. Hon var Sveriges första och hon behöll den platsen hela livet.

Det var 1941 som hon var Miss China och det var krig i Europa och i Stockholm fanns en diplomatisk förvirring och ett hektiskt nöjesliv. Betty Bjurström deltog.

Fantasierna blev verklighet

Tidigare hade hon fantiserat om hur det kunde vara på festerna, diplomatmottagningarna, lyxkrogarna när hon cyklade hem till Ursvik i Sundbyberg efter föreställningarna. Nu behövde hon inte det längre; hon blev bjuden, fick vara med och hon deltog med liv och lust.

På China fick hon egna danssolonummer, hon dansade barbröstad och hon uppträdde också på Odeon-teatern. Dans hade hon tagit lektioner i sedan hon var 12 år.

Spelade mot Viveca Lindfors

Det var under den här tiden hon blev erbjuden filmroller i Italien. Hon hade haft små roller i ett par svenska filmer, "Morgondagens melodi" med Viveca Lindfors och "En man för mycket" med Birgit Tengroth.

Pappa droskägaren sa blankt nej, mamma, kaféinnehavare, likaså. Det var ju krig.

Hon grät och tjatade sig till att resa. Det var ju den stora Chansen.

Första filmen bombades bort

Att med tåg resa genom kaotiskt, krigande Europa var naturligtvis förfärligt. Att det överhuvudtaget var möjligt är svårt att förstå. Flera gånger stoppades tåget, alla, mest tyska soldater, fick rusa av och försöka gömma sig i terrängen för att inte träffas av flygbomber.

Betty Bjurström kom till Rom men det dröjde innan det blev någon filminspelning och den film som gjordes brann upp under ett bombanfall.

Men hon träffade den man som sedan skulle skjuta henne, Renato Senise, i ett skyddsrum i källaren till det hotell där hon bodde. Han hade blivit ditskickad av sin farbror, polischef i Rom, för att undersöka om den unga svenskan var spion.

Det var hon inte. Däremot är det oklart om inte Renato Senise var det. Och det är också oklart hur han tjänade sina pengar. För sådana hade han, ibland mycket, och dessa lade han in i sin uppvaktning av Betty Bjurström.

Hon gjorde om tågresan genom Europa, ännu mer krigshärjat, nu hem till Sverige. Det var 1943 och Renato Senise följde med och de gifte sig. Då var Betty ännu bara 19 år. Året därpå födde hon Vincent.

Dömd för spioneri - och bigami

I Sverige blev Renato Senise föremål för en polisutredning, bland annat för flera lite väl svindlande affärer och för spioneri. Det dömdes han för. Och han dömdes också för bigami!

Betty trodde på sin man och paret lyckades ta sig ur landet innan domen vann laga kraft. Med sig hade de sonen Vincent.

Hur de egentligen levde och hur de egentligen klarade sig under slutet av kriget i Tyskland, i Frankrike, i Italien är en gåta men äktenskapet tog egentligen slut då. Betty Bjurström orkade nog inte med det ytterst osäkra, kringflackande livet.

Hon begärde skilsmässa redan 1947 men inte förrän hon kom med skilsmässopapperen till hotellet i Paris i februari 1949 skulle det äntligen ta slut. Och på ett tragiskt sätt gjorde det ju det. Hon blev skjuten och Renato Senise greps och dömdes för dådet.

Betty Bjurström ville skiljas för att gifta sig med en engelsk lord som hon träffat. Det blev inget giftermål med engelsmannen när hon invalidiserades.

Hon gifte om sig hemma i Stockholm 1951 med Arne Wijkman. De fick dottern Cecilia men äktenskapet blev kortvarigt och sedan dess har Betty Bjurström levt ensam men med många vänner.

Hon bodde i en trerumslägenhet i Hallonbergen och hon drev en liten affär på Östermalm.

Bjuden till shahens kröning

På hedersplats där hemma fanns signerade porträtt av shahen av Persien och hans drottning Farah Diba. Hon hade lärt känna dem och var, som en av få svenskar, inbjuden till shahens kröning.

- Mamma kände människor över hela världen. Hon umgicks med dem per telefon, säger Vincent Senise.

Redan i början av 60-talet talades det om att göra en film om hennes liv. Marylin Monroe skulle spela huvudrollen.

Vill filma mammas liv

Nu har Vincent Senise långt gångna planer på en ny film. Den ska heta "A dance with destiny" - En dans med ödet.

- Mamma var med och planerade manuset. Nu är skådespelare kontrakterade, jag får inte säga vilka, och finansieringen håller på att bli klar. Det ska bli mycket spännande, det ska bli otroligt, säger Vincent Senise.

Före jul drabbades Betty Bjurström av en tumör. Hon lades in på Stockholms sjukhem och där avled hon.

"En fantastisk fighter"

- Hon var en fantastisk fighter. Hon ville inte ge upp. Jag var hos henne hela sista tiden, sov där, och just nu är det väldigt kämpigt, sa Vincent Senise i går.

Betty Bjurström blev 77 år.

BETTY BJURSTRÖM DÖD

Per-Iwar Sohlström