För suddig för motståndarna

Bo Lundgren duger inte som måltavla för s i valet

NYHETER

Bo Lundgren talar fel språk.

Därför blir Stockholmsmoderaterna socialdemokraternas huvudmotståndare i nästa val.

Ett helt nytt inslag i svensk politik.

Foto: MAGNUS ROSSHAGEN
KLASSKÄMPE? Moderatledaren Bo Lundgrens vänsterretorik passar inte för socialdemokraterna. I stället väljer de att göra Stockholms moderathövding Carl Cederschiöld till huvudmotståndare i nästa val.

Det kan verka som det är långt till nästa val. Men på partikanslierna pågår planeringen för fullt. I går avslöjade biträdande näringsminister Mona Sahlin delar av den socialdemokratiska valstrategin i en debattartikel.

Nytt i svensk politik

Moderaternas partiledare Bo Lundgren blir inte partiets huvudmotståndare när kampen om väljarna drar i gång på allvar.

Den rollen tilldelas finansborgarrådet Carl Cederschiöld, moderathövding i Stockholm.

Det är helt nytt i svensk politik, där uppdel-

ningen mellan den nationella och lokala scenen normalt är mycket strikt. Ett kommunalråd debatterar helt enkelt inte med ett statsråd eller en partiledare.

Men skälen för att välja Cederschiöld som måltavla i stället för Lundgren är många för socialdemokraterna.

S Språket. Bo Lundgren har adopterat vänsterretoriken. Han talar om klassklyftor, orättvisor och vår tids fogdar. Alltså kontrasterar han inte tillräckligt mot socialdemokraterna. Som motståndare är han otydlig och det är aldrig bra när väljarna ska skrämmas upp.

S Skyltfönstret. Socialdemokraterna anser att moderaterna i riksdagen är suddiga. Visserligen skriver de motioner där m-politiken beskrivs. Men de uppmärksammas inte. I Stockholm däremot är moderaterna glasklara. Här säljs kommunal egendom och verksamhet läggs ut på entreprenad i stor skala. Dessutom har både landstings- och kommunalskatten sänkts, sedan 1999 med 1,15 kronor.

Rullar ut rälsen i tid

S Självförtroendet. I Stockholm är moderaterna det största och tongivande partiet. Alltså är självförtroendet stort. Det är ytterligare en anledning för socialdemokraterna att ge sig på moderaterna där.

S Förnedringen. Att skjuta på andra än partiledaren innebär att man räknat ut honom och anser att partiets verkliga ledning finns någon annanstans. Det är en elakhet vars dimensioner inte ska underskattas.

Ytterligare ett skäl för socialdemokraterna att koncentrera sig på Stockholm är folkmängden. Nu kommer var femte riksdagsledamot från Stockholms län. Det blir ännu fler i valet nästa år, eftersom folkmängden växt ytterligare.

Moderaterna har i dag 23 mandat jämfört med sossarnas 18. Ska socialdemokraterna lyckas i sin svagaste region måste rälsen rullas ut i tid. Och det är precis vad Mona Sahlin nu har gjort.

”Så vill vi moderater bryta det nya klassamhället.”

”Här finns alla de som fastnat i bidragsberoende och utanförskap.”

”Det som krävs är en allmän och solidarisk finansiering av en hälso- och sjukvårdsförsäkring.”

”Jag är orolig för att det växer fram ett nytt slags klassamhälle.”

Lena Mellin

ARTIKELN HANDLAR OM