Turisten i rymden: Jag mår utmärkt

Amerikanske miljardären sköts upp i dag

1 av 2
Sojuz-raktene sköts upp helt penligt planerna.
NYHETER

Rymdhistoriens förste turist har börjat sin resa.

Rymdfärjan Sojuz med 60-årige amerikanske passageraren Dennis Tito och två kosmonauter sköts iväg klockan 9:37 från Bajkonur-baseen i Kazakstan.

– Det här är ingen semester, det är att uppfylla en livsdröm sa han till CNN innan avresan.

På måndag förväntas Sojuz lägga till vid ISS, Internationella rymdstationen.

Kort efter att rymdfärjan slungats ut i rymden fick Dennis Tito, för dagen iklädd en vit rymddräkt dekorerad med amerikanska flaggan, frågan av flygledaren:

– Hur mår du, Dennis?"

– "Horosho," svarade han på ryska , "Utmärkt"

Den stenrike affärsmannen Dennis Tito har ofrivilligt blivit huvudpersonen i ett diplomatiskt spel mellan USA och Ryssland. Bara timmar innan starten var den amerikanska rymdstyrelsen, NASA och företrädare för rymdcentret i Baikonur oense om tidpunkten för rymdfärkjan Sojuz avfärd, skriver CNN.

Nasa kritisk

NASA har varit mycket kritiskt till att den 60-.årige miljardären och affärsmannen Dennis Tito, hemmahörande i Kalifornien, ska följa med på en resa till rymdstationen ISS.

Tito, som länge drömt om att få se rymden vände sig till NASA och erbjöd dem 200 miljoner kronor för en resa men fick blankt nej. Då vände han sig till ryssarna som accepterade Titos bud, pengar som det ryska rymdcentret är i stort behov av.

Alla omkom 1986

Anledningen till det amerikanska motståndet bottnar dels vad som hände i januari 1986, då USA:s planerer på att skicka upp en rymdturist slutade med att läraren Christa Mc Auliffe tillsammans med hela besättningen på rymdfärjan Challenger omkom när Challenger exploderade strax efter starten från Cape Canaveral.

När Tito fick klartecken att åka väntade andra tekniska komplikationer.

USA ville fördröja Sojuz avfärd eftersom deras egen rymdfärja Endeavour, som är dockad till ISS, har datorproblem. Därför ville amerikanerna att återresan till jorden skulle vänta tills problemen var lösta.

Men ryssarna ansåg inte att detta var något hinder för Sojuz avfärd. Den ryska rymdfärjan kunde enkelt docka om Endeavour tillfälligt kopplats bort.

Sent på fredagskvällen accepterade amerikanerna detta med förbehållet att Sojuz skulle vänta med att docka vid ISS om detta behövdes, uppger CNN.

Bricka i diplomatiskt spel

Enligt AFP handlar Rysslands målmedvetenhet förutom att de behöver Titos pengar till sitt dyra rymdprogram, också om en markering från Moskvas sida. Moskva vill visa att de har rätt att utnyttja ISS utan att Washington ska styra deras beteende.

Tito är väl medveten om att han blivit en bricka i ett diplomatiskt spel. Det har stört honom och hans hårdträning i rymdcentret, uppger han till AFP.

– Men jag fick stöd av det ryska och kazakiska folket och vi har lyckats, säger han.

"Ett privilegium"

Dennis Tito har alla skäl att känna sig utvald. Strax innan avfärden intervjuades han av CNN:

– Bara runt 400 människor har varit i rymden, så för mig är det ett verkligt privelegium att få titta på jorden från yttre rymden, sa han.

Nio minuter efter avresan separerades rymdkapseln från startraketen och kom in i sin bana.

Teresjkova på plats

Hela utskjutningen bevakades av den första kvinnliga kosmonauten, Valentina Teresjkova,som kom för att önska lycka till. Hon uppmanade dem att hålla modet uppe och att inte glömma alla dem som väntar på att de ska komma tillbaka.

Med sig har Tito en kamera, cirka 30 rullar film, en bärbar cd-spelare och en cd-skiva med Beatles.

Sojuz väntas komma till ISS under måndagen därefter väntar en vecka på stationen innan rymdskeppet återvänder till jorden och fast mark.

Annika Sohlander