Raketuppskjutning från Esrange i morgon

Se uppskjutningen direkt på aftonbladet.se

NYHETER

Sverige ska inte vara sämre än Ryssland.

I morgon skjuts raketen Maxus 4 drygt 70 mil rakt upp i luften från Easrange med en hastighet av flera tusen meter i sekunden.

Bakom forskningsprojektet står fem europeiska länder.

- De hoppas på att få en bättre kunskap om hur tyngdlöshet påverkar olika material, säger Ann Ytterskog, informationsansvarig för projektet.

Foto: BJÖRN LINDAHL
Så här såg det ut när företrädaren Maxus 3 sköts upp från Esrange utanför Kiruna. Uppskjutningen gjordes 24 november 1998.

I morgon kan du se uppskjutningen direkt via aftonbladet.se

Maxus 4 är inklusive nyttolast cirka 17 meter lång och väger drygt tolv ton. Nyttolasten är drygt sex meter och väger 804 kg.

Sju experiment

Som finansiär och uppdragsgivare står ESA, European Space agency. Forskare från Sverige, Frankrike, Belgien, Tyskland och Italien har sammanlagt sju experiment som ska genomföras.

– När man forskar i tyngdlöshet är det för att få material och vätskor att bete sig helt annorlunda. Man kan exempelvis blanda metaller, göra legeringar som inte går att göra på jorden eller bygga kristaller som är så sköra att de inte skulle hålla annars, säger Ann Ytterskog.

10 ton krut

Raketen skjuts iväg med 10 ton krut och har en max acceleration på 12 G och den högsta hastigheten den når är 3500 meter per sekund. Den når en maxhöjd på  720 km och ger tyngdlöshet i tolv och en halv minut. Totalt är raketen uppe i 25 minuter.

– När krutet brunnit ut, lossnar motorn från nyttolasten, säger hon.

Nyttolasten, som innehåller själva experimentet, dimper så småningom ner på jordytan och lokaliseras med hjälp av en GPS-sändare. Forskningsmaterialet tillvaratas och studeras.

- Den plockas upp cirka 1-2 timmar efter lift-off, säger Ann Ytterskog.

Femte forskningsraketen

Maxus 4 är sitt namn till trots den femte forskningsraketen som skjuts upp i projektet. Den första drabbades av havererat kablage, därav numreringen.

När får vi bemannade raketer i Sverige?

- Det tror jag inte vi kommer att få någonsin. Man har diskuterat att skicka upp små satelliter men problemet är att vi ligger så nära andra länder, säger Ann Ytterskog.

Nästa raket i forskningsprojektet, Maxus fem, ska skjutas upp om cirka två år.

I morgon släpps ett sjuttiotal journalister och andra in på Esrange för att se uppskjutningen. Ett annat alternativ är att se den på Aftonbladet webbsajt - live.

Annika Sohlander

ARTIKELN HANDLAR OM