Dotterns fylleri fläckar fasaden

Efter 100 dagar har glansen bleknat kring president Bush

1 av 2 | Foto: AP och REUTERS
EN FAMILJEAFFÄR Traditionella familjevärden var George W Bushs slagnummer under valkampanjen. Knappt hade Vita huset återfått lite av sin forna glans förrän Bushs nittonåriga dotter Jenna söp till och gjorde skandal.
NYHETER

NEW YORK

Han hade lyckats återge presidentämbetet något av dess forna glans.

Men nu när hans dotter Jenna, 19, gripits för olaga alkoholinnehav väcks bilden av alkoholisten George W Bush till livs igen.

Efter 100 dagar i Vita huset spricker nu glorian.

Det är inte bara den privata glorian som solkats - utan även den politiska.

Innan Bush blev president undrade många om han var kompetent nog.

Efter hundra dagar ses han som en papperstiger - en marionett för de medarbetare som styr.

När Bush kallar till pressmöten är det nästan alltid enbart för att läsa högt ur ett i förväg förberett uttalande. Ord som noga grans-kats av rådgivarna.

När Bush rabblat sin läxa vänder han ryggen åt journalisterna och går utstuderat värdigt tillbaka till Ovala rummet.

Går aldrig in på detaljer

Bara i undantagsfall tillåter han frågor. Svaren är nästan alltid allmänt hållna och intetsägande. Bush är noga med att aldrig gå in i detaljer.

Med sin charm är Bush killen som ingen ogillar. Han verkar rätt ofarlig och vanlig. Därför har många chockats över hur konservativ hans politik i praktiken är. Långt mer mörkblå än pappa Bushs.

Miljöpolitiken 30 år tillbaka

Han har vridit tillbaka klockan 20-30 år på miljöområdet.

Storfinansen lämnade generösa bidrag till Bush valkampanj. Presidenten har än så länge betalat tillbaka med ränta.

På nästan varje punkt vare sig det gäller miljöfrågor, anställdas rättigheter eller skatter har Bush gått på företagens linje.

Givetvis finns det politiska bedömare som är mer positiva till Bush. På några punkter är det svårt att inte ge dem rätt.

Effektiviteten imponerar

Bush har inlett sitt ämbete med imponerande effektivitet. Det finns inga tecken på några allvarliga interna bråk. Presidenten har samlat en imponerande stab av erfarna medarbetare runt sig.

Ett tecken, säger support-rarna, på att han inte är rädd för att dela med sig av makten.

I vicepresident Dick Cheney ser många den som i verkligheten drar i tåtarna. Hans kontaktnät är enormt. Hans anseende som politiker högre än presidentens.

Karl Rove är Bushs chefsstrateg och den som finslipar presidentens image. Han är nästan osynlig utåt men en av dem som i praktiken har oerhört mycket att säga till om.

Det som slutgiltigt kommer att avgöra Bushs eftermäle är om han lyckas skaka av sig bilden av att han är en papperstiger - att han vågar tala med egna ord och att han klarar familjeproblemen.

Dottern riskerar böter

Nu riskerar dottern Jenna böter eller samhällstjänst. Hon slapp tillbringa natten i poliscell men kommer att bli kallad till en rättegång.

Pappa George W Bush har hittills vägrat kommentera dotterns gripande.

Vita huset allt blåare med Bush

Så här har George W Bushs politik sett ut hittills:

Wolfgang Hansson, New York

ARTIKELN HANDLAR OM