Jätteraketen Maxus 4 skjuts upp i rymden i dag

Per på Esrange-basen trycker på knappen

1 av 2 | Foto: JOACHIM LUNDGREN
HAN TRYCKER PÅ KNAPPEN I dag skickar Per Baldemar i väg raketen Maxus 4 ut i rymden.
NYHETER

KIRUNA

Den är 17 meter lång, väger 12 400 kilo och förbrukar tio ton krut i minuten.

I dag skjuts raketen Maxus 4 ut i rymden - och det är Per Baldemar som trycker på knappen.

- Pulsen ligger på 140-150 när man avfyrar, säger han.

Per Baldemar, 41, är före detta major vid fjälljägarregementet i Kiruna. Han sa upp sig 1994 - och saknar inte sitt gamla jobb.

- Jag föredrar det här. Hade jag stannat kvar i försvaret skulle jag bara ha fått ägna mig åt pappersjobb.

Han sitter i kontrollrummet på rymdstationen Esrange utanför Kiruna. Det är dagen före avfyring. Luften är fylld av spänd förväntan och varje moment kontrolleras in i minsta detalj.

Europas största sondraket

I dag får ingenting gå fel.

År av förberedelser kulminerar under 12,5 magiska minuter då Maxus 4 befinner sig i tyngdlöshet.

Per Baldemar är fokuserad på sin uppgift. När nedräkningen är nere på noll är det han som får äran att trycka på avfyringsknappen.

- Det krävs att alla är maximalt koncentrerade. Tio minuter före uppskjutningen blir det humorfritt i kontrollrummet, då talar ingen i onödan.

Maxus 4 är Europas största sondraktet. Den har med sig en rad känsliga instrument som ska mäta hur olika vätskor och material uppför sig i tyngslöst tillstånd. Resultaten blir värdefulla för användandet av den internationella rymdstationen ISS.

Svenska forskare har lastat raketen med glykolbaserat skum.

- På jorden kollapsar skummet av gravitationen. För att kunna undersöka andra effekter måste vi studera skummet i tyngdlöst tillstånd, säger Martin Johansson från Ytkemiska institutet i Stockholm.

Åker 72 mil upp i luften

Skummet och resten av den så kallade nyttolasten separeras från raketmotorn efter 85 sekunder. Då befinner sig Maxus 4 på 15 mils höjd.

Nyttolasten fortsätter sedan till topphöjden 72 mil - för att sedan vända tillbaka mot jorden och hämtas upp av en helikopter.

Precisionen är svindlande.

- Det datoriserade styrsystemet gör att raketen landar inom en radie på 2-3 kilometer från den tänkta nedslagsplatsen, säger Stig Kemi som ansvarar för marksäkerheten vid Esrange.

Per Baldemar använder idrottsspråk när han beskriver en raketavfyring. Först ett långt träningsläger med förberedelser, sedan matchdag då allt måste klaffa - och därefter bara tomhet. Men först: en rejäl segerbankett.

- Om allt går bra blir det fest på kvällen. Då får alla som har jobbat ihop chansen att slappna av tillsammans.

Maxus 4 - en riktig bjässe

Hans Österman