Konfirmanderna jublade åt Gardell

Men några fick inte höra på honom för att han är homosexuell

NYHETER

LINKÖPING

Fast några fick inte vara med. Prästen hade förbjudiot dem eftrersom Gardell är homosexuell.

Foto: STELLAN HERNER/SVT
Ståupparen Jonas Gardell kom, sågs och vann konfirmandernas hjärtan i Linköpings domkyrka i går. Fast vissa unga förbjöds av en präst att lyssna på honom.

1 500 konfirmander mötte Jonas Gardel med bubblande skratt, jubel och stående ovationer.

Gardell trollband den unga publiken en timme, rapporterar Östgöta Correspondenten.

Jublet bröt ut när han avslutade med berättelsen om den 19-årige samen Aron, som flyttade allt längre söderut från sin renhjord som levde 35 mil norr om Överkalix, för att slippa vinter, snö och kyla. Till sist var Aron i södra Spanien.

- Vad lär oss Aron? frågade Gardell konfirmanderna. Jo, att människan har en absolut rätt att leva det liv hon själv vill.

- Bli inte ditt eget livs gissel, uppmanade han sedan konfirmanderna.

Han berättade att det tog tio år tillsammans med livskamraten Mark Levengood tills han vågade tatuera Marks namn på sin ena axel.

"Låt inte makten sätta sig på er"

- Ni som är 15 år har en enda uppgift - brinn i de levandes ögonblick. Brinn och kom ihåg att Gud är kärleken och låt inte makten sätta sig på er.

En av stiftets präster lät inte sina elever delta, sedan biskop Martin Lind bjudit in Jonas Gardell till årets konfirmanddag med temat lika och olika. Prästen kritiserade Gardells deltagande på grund av artistens öppna homosexualitet och partnerskap med Mark Levengood.

- Det är inte min sak att komma med pekpinnar men den här prästen ligger långt från den Gudskärlek som Jesus predikade, sade Gardell.

En skara Västerviksflickor höll med honom:

- Vi har lärt oss mycket under den här konfirmanddagen. All kärlek kommer från Gud, även homosexualitet.

Linköpingsbiskopen Martin Lind påpekade att Gardell inte bjudits in för sin sexuella läggnings skull utan för att han är en bekännande kristen:

- Han har en särskild gåva som gör honom lämplig att uppträda för den här publiken.

(TT-Aftonbladet)