Eva lurade hivmannen i polisens fälla

”Jag har vetat länge att han skulle ta sitt liv”

NYHETER

58-åringen smittade henne med den dödliga sjukdomen.

Eva gillrade tillsammans med en annan av hans kvinnor fällan som fick honom fast.

- Jag har vetat länge att han skulle ta sitt liv, berättar hon nu.

- Och jag larmade åklagaren.

De träffades på ett uteställe i Stockholm 1993. Hon bjöd med honom hem på ett glas vin, men de hade inte sex.

Följande sommar blev Eva, som är i 30-årsåldern, medbjuden till hans hus i Danmark. Det var under vistelsen där som hon blev smittad.

I augusti förra året fick hon beskedet att hon var hivpositiv. Hon ringde direkt till 58-åringen som berättade att han vetat om sjukdomen i 17 år. Han hade blivit smittad vid en våldtäkt i Brasilien.

- Jag känner ingen bitterhet, jag valde ju själv in honom i mitt liv.

Blev inte förvånad

Eva fick beskedet om självmordet i går kväll av en av de andra kvinnorna som mannen hade en relation med. Hon blev inte förvånad.

- Jag har länge vetat att han skulle göra det här. Han sa det till mig när han berättade om sjukdomen och han sa det igen under rättegången. När han säger att han ska göra en sak så gör han det. Han är sån.

Eva bad därför åklagaren och polisen att sätta specialbevakning på 58-åringen. Flera gånger. Hon säger att hon aldrig velat se honom död, att hon bryr sig om honom.

Eva gillrade tillsammans med en annan kvinna den fälla som till slut fick honom fast. De gjorde upp en tid om att träffas och såg till att polisen fanns på plats när han dök upp.

Gripandet var odramatiskt.

- Självklart skulle ha få sitt straff, han har ju gjort en massa kvinnor illa.

Ingen tog larmet på allvar

Hon kallar häktets säkerhet för undermålig. Och frågar sig i dag varför ingen tog hennes larm på allvar. Även domaren vidtog enligt DN den ovanliga åtgärden att ta kontakt med häktet strax före domen.

- Det var bara en tidsfråga, men jag är förvånad över att det gick så här snabbt.

Ylva Jungebring, chef för häktet i Göteborg, menar att det inte är information som nått fram till vare sig henne eller personalen på häktet.

- Det är fruktansvärt om det skulle vara så. Information från vänner och anhöriga till de häktade tas på största allvar och jag förstår inte hur det skulle kunnat ha förbisetts. I så fall känns det här som ett stort och tragiskt misslyckande.

Fotnot: Eva är ett fingerat namn.

Fatima Johansson