Chockbilder i TV på plågade hästar

Fraktas från Mongoliet till Europa för att slaktas

1 av 3 | Foto: RAPPORT
Den här hästen har haft så trång grimma under transporten från Mongoliet att den inte kunnat dra in tungan.
NYHETER

Hästar är hårdvaluta på den illegala marknaden i Europa.

Nya chockbilder visar plågade, stressade djur som fraktats i dygn till hästmarknader

med ett enda syfte - att slaktas, uppger Rapport.

– Jag vill på alla sätt försöka stoppa det här. Jag lider med djuren, säger Johan Beck-Friis, informationsansvarig på veterinärförbundet till Aftonbladets nätupplaga.

Hästen på bilden har stått inklämd i tio dygn i en hästtransport medan den fraktats från Mongoliet till Serbien. Hingsten har inte kunnat dra in tungan eftersom grimman är för trång. Nu kan den inte längre göra det och kommer med stor sannolikhet att svälta ihjäl.

Allt större illegal handel

Bilderna är tagna av den brittiska djurrättsorganisationen ILPH, International Leauge for the protection of horses. Under en tid har de skildrat djurplågeriet och den illegala handeln med hästar som pågår i allt större skala, framförallt på Balkan.

- Man har känt till smugglingen ett tag men den har inte dokumenterats på det här sättet tidigare. Det är så onödigt, det finns ingen logik i plågeriet, säger Johan Beck-Friis.

I länder som Serbien och Bosnien är handeln med hästar starkt ökande. Ligor ”dammsuger” grannländer på hästar som tas över gränserna utan att registeras eller skattas. Vissa djur stjäls. Djuren transporteras sedan till hästmarknader på Balkan.

Olika typer av skador

- Det är ganska vanligt att hästarna får olika typer skador under transporterna, enligt den fotograf som tagit bilderna, säger Johan Beck-Friis.

Hästarna förs till stora hästmarknader, 90-95 procent av dem slaktas.

Storleken på handeln är svår att bestämma eftersom det saknas officiella siffror men som en fingervisning finns 37 000 registerade hästar i ett av områdena. Samtidigt slaktas cirka 100 000 hästar. Smugglingen är så stor att vissa östeuropeiska hästraser håller på att utrotas.

Bojkotter från väst

Bakgrunden till massmugglingen är dels de bojkotter från väst som hindrat import av nötkött.Krigen har också bidragit till att befolkningen vant sig vid att äta det som finns, det vill säga, hästkött. Därför är efterfrågan mycket stor i länder som Makedonien, Rumänien och framförallt Italien.

Uppköpare från Italien köper upp massvis med hästar. Sedan förs djuren till Italien där de slaktas i EU-finansierade slakterier.

När hästarna vägrar gå in i transporter slås de med käppar.

”Ett medel att tjäna pengar”

- Det som upprör mig är den dåliga kunskapen bland de som sköter hästarna, de ser dem enbart som ett medel att tjäna pengar. De piskar på framdelen av en häst på nosen när den ska in i hästtransporter när det i själva verket signalerar till hästen att den ska backa, säger Johan Beck-Friis.

Veterinärförbundet i Sverige samarbetar med den brittiska djurrättsorganisationen för att stoppa djurplågeriet.

- Det finns hopp. Myndigheterna i Serbien har börjat agera agerat kraftfullt. De har beslagtagit hästar, börjat bevaka gränser och hästmarknader, säger Johan Beck-Friis.

Vad kan vi svenskar göra?

- Vi kan stötta djurrättsorganisationen och stötta myndigheterna i de land det gäller.

Annika Sohlander

ARTIKELN HANDLAR OM