Barnen talar ut om sitt slaveri

NYHETER

I flera dygn höll världen andan - till slut kom slavskeppet med barnen i hamn i Benin.

Nu börjar de själva berätta om färden över Guineabukten.

Hur de sålts som slavar av mor och far och var på väg till arbeten i Gabon.

Natten till den 17 april hittades barnen på skeppet Etireno i Benin.

41 barn klev i land och nu har hjälporganisationen Terre des Hommes förhört 23 av dem som inte har några anhöriga som saknat dem.

- I stort sett samtliga har sagt att de var på väg till arbete i Gabon. En del säger också att deras familjer fått betalt för det, säger Bernard Boeton vid organisationen till den tyska tidskriften Focus.

För dem tillbaka

Många av barnen på skeppet är från Benin. Men Nigeria, där fartyget Etireno är registrerat, är ett av de största transitlandet i den västafrikanska barnslavhandeln.

Nu avslöjar Nigerias ambassadör i Gabon, Hekaire Ajuru, att ambassaden varje månad tar hand om cirka 15 nigeriska barnslavar och för dem tillbaka till Nigeria.

- Detta är en väldigt smärtsam fråga. Många barn drunknar i båtolyckor på floder och i Guineabukten. De tas till Gabon för att sälja saker som vatten och handväskor, och de behandlas ofta orättvist, säger han till tidningen Sunday Champion.

700 på två år

Slavhandeln runt Guineabukten tycks ha växt kraftigt de senaste tio åren.

Antalet barn som hittas vid Benins gränser - på väg till Elfenbenskusten, Gabon eller Nigeria - steg från 117 för sex år sedan till 1 058 1998.

- De två senaste åren var de fler än 700, säger Marc Beziat på den EU-stödda Kommittén mot slaveri i modern tid i Benin.

Petter Ovander