Majbrasan sprider miljöfarliga ämnen

NYHETER

Samtidigt som majbrasorna tänds och våren hälsas välkommen fylls luften av giftiga gaser och en stor mängd andra miljöfarliga substanser.

Forskare varnar nu för att kvällens vårbrasor kan vara en miljöbomb.

I dag slängs de sista brädorna upp på högarna av björkris, gamla överblivna möbler och spillvirke från torpbygget. I kväll hälsar vi sköna maj välkommen till den sprakande, kontollerade eldhärden.

I detta vårrus riskerar miljön att bli den stora förloraren, skriver Svenska Dagbladet.

- Det är inte så att folk faller döda ner vid Valborgselden, utan det är skadligt i ett längre perspektiv. Det är en rejäl belastning av milön, säger Margaret Simonson, forskningschef för brandkemi och miljö på Statens provnings- och forskningsinstitut, till tidningen.

De vanligaste miljöbovarna i brasan är spånskivor som har mycket höga kvävehalter. Vid förbränning sprider de en mängd miljöfarliga kväveföreningar. Tryckimpregnerade plankor innehåller bland annat krom, koppar och arsenik och vid förbränning frigörs dessa ämnen som sedan blir kvar i askan. Med tanke på miljöriskerna bör allt behandlat trä förpassas till soptippen.

- Majbrasorna har ingen global påverkan, om man jämför med stora skogsbränder. Problemet är att folk eldar lite av varje. Det är avfall, rivningsvirek, impregnerat trä och målade bräder, säger Claes Tullin, teknisk direktör för förbränning- och uppvärmningsteknik vid Statens provnings- och forskningsinstitut, till Svd.

Även trä och ris plockat direkt ur skogen kan orsaka lokala miljöutsläpp, framför allt om det är vått. Ved som innehåller vatten förbränns långsamt, vilket i sin tur innebär att en större mängd rök sprids i luften. Samma problem gäller rishögarna.

- Rishögar har en god tillgång på syre, men det är en ganska dålig förbränning och då det blir mycket rök och otrevliga ämnen, säger Margaret Simonson.

Riktigt illa kan det gå för den som anlägger sin egen lilla majbrasa i trädgården. Om den giftiga askan hamnar i trädgårdslandet kan potatis, morötter och rödbetor suga upp giftet. Detta innebär en direkt hälsorisk för den som äter grönsakerna, framför allt för ett mindre barn.

Claes Thunblad

ARTIKELN HANDLAR OM