Tito framme vid rymdstationen

Kommer hem från ”chartermålet” ISS om tio dagar

NYHETER

Världen förste rymdturist, den stenrika amerikanen Dennis Tito, har checkat in på världens högsta hotell, den internationella rymdstationen ISS.

Klockan 09.59, svensk tid, dockade hans rymdfarkost med rymdstationen - en ”charterresa” som kostat miljardären 200 miljoner kronor.

- Tack grabbar för ert fantastiska jobb, sade markkontrollen.

- Tack för stödet, replikerade en kosmonaut.

Foto: AP
Förverkligade drömmen Miljardären Dennis Tito nådde den internationella rymdstationen ISS strax före kl 10 idag.

Den 60-åriga miljardären Tios rymdlandning direktsändes av den amerikanska tv-kanalen CNN. Exakt klockan 09.59 genomfördes dockningen som, enligt rymdcentret i Moskva, förlöpte som planerad.

På en knastrig ledning kontaktade den ryska markkontrollen Soyozkapseln och kunde snabbt konstatera att rymdresenärerna mådde väl.

De tre rymdresenärerna klappade inför tv-kamerorna om de rymdfarare som redan befann sig ombord på ISS och tumlade runt i viktlöst tillstånd.

Gladast av dem alla var rymdturisten Tito.

- Vilken toppenresa! utbrast en stort leende Tito i direktsändning.

- Jag fattar inget om den här anpassningen de talar om. Jag är redan anpassad. Jag älskar rymden!

Tito startade sin lyxiga rymdresa i lördags morse, då han tillsammans med de ryska kosmotauterna Jurij Baturin och Talgat Musarbajev sköts upp från Bajkonur i Kazakstan Enligt planerna ska han tillbringa tio dagar i rymden som världens första rymdturist, innan den ryska Sojuzkapseln landar på jorden igen. Sex av dygnen tillbringar de på den internationella rymdstationen ISS.

Tito kommer inte att delta i driften och forskningen på ISS, däremot kommer han att ta en mängd bilder. Han är även förberedd på att tiden kan gå långsamt, även i rymden. Därför har han med sig mängder av cd-skivor, bland annat Beatles och operor, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Åkte – trots hård kritik

Flera rymdexperter på amerikanska Nasa har protesterat mot Titos resa. De har hävdat att affärsmannen inte hade tillräcklig utbildning och att han därför riskerade att skada värdefull utrustning ombord på rymdstationen.

Men Tito har inte lyssnat på experter. Han har lyssnat till sina drömmar.

Betalar allt han har sönder

- Jag har drömt om det här sedan jag var liten och är redo för det här äventyret nu. Jag ska finslipa min tekniska utbildning vid Nasas Johnson Space Center i Houston, förklarade miljardären vid en presskonferens inför sin livs resa.

När han dessutom skrev under ett kontrakt, där han förbinder sig att ersätta all utrustning som eventuellt förstörs. Då veknade även Titos värsta motståndare.

I dag är det för sent att protestera. Den förste rymdturisten har nåt sitt mål.

Claes Thunblad