”Jag har aldrig reflekterat över att hålla på nåt annat lag”

Sverker Andersson ärvde kärleken till IFK Göteborg

NYHETER

Han växte upp i Västra Frölunda när IFK Göteborg var på dekis.

Ändå blev livet blåvitt.

Nu leder han "företaget" Änglarna.

- Det är tur att vi har så bra supportrar som vi har, säger Sverker Andersson.

Foto: PETER WIDING
FRONTFIGUREN Bland 2 900 medlemmar i IFK Göteborgs supporterklubb står Sverker Andersson i centrum. Han blev efter två år som ordförande i Änglarna nyligen omvald. "Vi är inte så noga med titlar i styrelsen - vi gör det vi är bra på", säger Sverker.

Många människor tror att supporterklubbar bara står och skriker och hejar fram sitt lag under matcherna.

Den inställningen är numera helt fel.

Särskilt i fallet Änglarna.

- Det mesta gör vi utanför matcherna. Hur mycket tid man lägger ned vill man inte ens uppskatta, säger Sverker Andersson.

Inget större resultat

Han är inne på sitt tredje år som ordförande.

- Vi är inte så fixerade vid titlar. Det spelar ingen roll vem som sitter på vad - vi gör det vi är bra på.

På ordförandens bord ligger en av de två stora punkterna i Änglarnas organisation.

- Till skillnad från många andra supporterklubbar så sköter vi all souvenirförsäljning, berättar han.

IFK Göteborg har släppt den helt. Jag ansvarar för framtagning av nya produkter, försäljning och utskick. Jag vill inte räkna ut hur mycket tid det tar, men i genomsnitt är det nog ett par om dagen. Vi har haft hand om det sen förra säsongen, så något större resultat har vi inte sett än.

Det är anmärkningsvärt att Blåvitt släppt souvenirförsäljningen helt till er.

- Det står i våra stadgar att vi ska stödja IFK men det var mer viktigt förr, som på 1970-talet då det inte fanns några pengar. Det finns väl inte så mycket i kassan nu heller, men det vänder inte vi på med några hundra tusen kronor. IFK tycker det är bra att vi använder överskottet till att arrangerara resor och arrangemang runt matcherna. De tycker det är bra med färger och tjo och tjim på läktarna - och det kostar ju.

Fansen uppgraderas

Puben är den andra stora delen i Änglarnas verksamhet. I samma lokal samsas souvenirförsäljningen och restaurangen, som har plats för 140 personer.

- Puben är bara för medlemmar och vi har öppet ungefär 150 dagar om året. Den är enormt krävande, det ska lagas mat, köpas pilsner och det ska uppgraderas med whiskeysorter. Jag förstår inte hur vi klarar allt ideéllt. Det är tur att vi har så bra supportrar.

Sverkers brinnande intresse för Blåvitt ärvde han från sin föräldrarna - trots att de bodde i Västra Frölunda.

- Jag har aldrig reflekterat över att hålla på nåt annat lag. Jag såg Västra Frölunda i några matcher som liten, men man höll inte på dem. Jag tror inte man blev ÖIS:are heller när man bodde i Frölunda.

Steget från "vanlig" supporter till att bli ordförande i supporterklubbenär ganska långt, hur kommer det sig att du tog det?

- Det är ju många år däremellan. Jag är snart 35 och har gått på matcherna sedan jag var liten. Bortaresorna har jag åkt på i 17-18, så jag har involverats mer och mer.

- Det är lite fantastiskt med supporterklubbar om man jämför med resten av samhället. Supporterskap mäter man på ett sätt man inte gör någon annan stans, vad jag kan komma på. Det spelar ingen roll vilken bakgrund man har, vilket yrke eller inkomst, det är troheten till laget som är det viktiga. Allt eftersom åren går graderas man upp - och när man blir så gammal som jag blir man ordförande... (skratt)

Ängel som bor på Hisingen

Tre röster om ordföranden i Änglarna

Niklas Forsman