”Fanatismen är ett trossystem med mycket mörk underton”

NYHETER

För några veckor sedan skrev Andreas under denna spalt med orden "engagerad Ängel". Jag anser att han, förmodligen ryggradsmässigt satte fingret på något mycket viktigt och centralt i den Blåvita supporterrörelsen - engagemanget.

Engagemang, eller engagerade människor om man så vill, har till skillnad från fanatiska människor förmågan att se på sakers tillstånd någorlunda objektivt. Fanatism är en ism som inte diskriminerar politiska, ekonomiska, religiösa eller sociala idériktningar, utan den erbjuder, tillåter och uppmuntrar alla att ta tillvara en fascistisk grundsyn, oavsett vad som råkar vara gruppens riktning, där de "rättrogna" utgör en överlägsen grupp och alla andra måste ledas in på rätt tro.

Fanatismen i alla dess dunkla skepnader är ett trossystem med en mycket mörk underton. Vi skapar ingen egen vokabulär med meningslösa verb eller låser in oss i ett sekteristiskt tänkande.

De flesta Blåvita supportrar hörs aldrig säga eller skriva att de "Änglat" innan matchen, vi talar möjligen om matchnerver och uppladdning.

Hos Änglarna är av tradition de engagerade anhängarna välkomna, utan att behöva bevisa en massa saker i form av yttre attribut. Man behöver med andra ord till exempel inte ha tatuerat in klubbens emblem för att accepteras som medsupporter.

Visst har vi sett ljuset och vet att IFK Göteborg är bäst, men om någon annan inte ser det på vårt sätt är det deras sorg, inte vår. Vi skiter helt enkelt i om de håller på gajs, ajk eller något annat lag. Vi håller på Blåvitt och är stolta för det!

Anders Jarenfors