”Hoppas det kommer svida för pilkastarna”

Kärnans ordförande vill porta ligisterna från Olympia

NYHETER

Framtiden såg ljus ut för supporterklubben Kärnan.

De fick allt oftare positiv respons.

Men fyra dartpilar raserade allt.

- Man undrar ibland vad det är man håller på med, när det hela tiden är uppförsbacke, säger ordföranden Tomas Nilsson.

Foto: BJÖRN LINDGREN
HAR MOTVIND Supporterklubben Kärnan med ordföranden Tomas NIlsson i spetsen har inte haft en lätt vecka efter det att fyra dartpilar kastades in på Olympia i lördags. "Det känns bra att de skyldiga identifierats", säger Tomas Nilsson.

Sundsvallsmålvakten Fredrik Sundfors blev skärrad när han upptäckte de kastade pilarna på Olympia.

Han polisanmälde senare händelsen - och tre tonåringar misstänks nu för dådet.

Ingen av de identifierade förövarna är medlemmar i supporterklubben.

- De som kastade stod x antal meter utanför själva klacken och vi tittar ju rakt fram under matchen, det är i princip omöjligt att se om någon slänger något, säger Tomas Nilsson.

Intensiv vecka för Kärnan

- Men jag tror det kommer dröja innan någon kastar in något på Olympia igen, och jag hoppas att det kommer svida ordentligt, både ekonomiskt och fotbollsmässigt för de som kastade pilarna.

Det har varit en intensiv vecka för Kärnan och dess ordförande.

Media har ringt och möten har avlöst varandra.

- Det är tragiskt när något sånt här händer, men det känns bra nu när det löst sig. Alla har tagit illa vid sig av det de där dårarna ställt till med. Därifrån ska vi nu jobba vidare. Några pilkastande idioter ska inte få förstöra - då har de ju vunnit, säger Tomas Nilsson.

Ska försöka bli positivare

Under ett möte mellan Kärnan och Helsingborgs IF har framtiden diskuterats.

- Vi ska göra allt vi kan för att det ska bli positivare stämning. Men man måste ha klart för sig att allt inte är svart på vitt. Nacka Skoglund dog 1975 och det är inte samma fotboll som spelas nu. Levnadsklimatet är helt annorlunda och incidenter kommer nog tyvärr alltid att inträffa. Klämmer man in 10 000 personer på en arena så finns det alltid några som kan förstöra - statistikt sett är det ju egentligen konstigt att det inte händer nåt oftare.

Hatramsor är en matchingrediens som Kärnan ska försöka tona ned.

- Mot Sundsvall sjöngs det om att hata Bajen, AIK och MFF, trots att de tre lagen inte var där. Det är naturligtvis helt fel.

Reaktioner mot hatramsor

Under lördagens allsvenska möte på Olympia kallades domaren Anders Frisk bland annat för hora, något som också väckte starka reaktioner.

- Det är inte heller bra att skrika så, även om jag tror att det är en generationsfråga. Unga skriker hora utan att egentligen mena det i ordets rätta bemärkelse.

Kan spelarnas gnäll på domaren påverka klacken att följa efter med nidramsor?

- Det är klart att det kan gå lite hand i hand. Men vi i publiken ska ju i princip vara emot alla domslut, man vill ju att allt ska gå sitt lags väg. Vi har till exempel ingen möjlighet att se repriser på offsideavblåsningar, därför skriker vi varje gång domaren blåser av. Om det är rätt eller fel spelar ingen roll då, blåser de emot HIF reagerar man.

Funderar du aldrig på att det vore bekvämare att följa Helsingborg som en "vanlig" supporter på sittplats?

- Ibland - men jag skulle aldrig klara det. Jag såg premiären 1999 från sittplats, var där med några kunder, och jag har aldrig känt mig så felplacerad.

Tomas Nilsson nämner grupptryck som det bästa sättet att få bort ligister och liknande element från arenan.

Har ni i Kärnan någon gång blivit hotade när ni tagit avstånd från bråkstakar?

- Nej, det har vi inte. Vi kör vårt race och har aldrig känt oss störda.

Tre röster om incidenten mot GIF Sundsvall

Niklas Forsman