”Det är fler medgångsfans i Örgryte än vad jag trodde”

Publiken svek i premiären mot Hammarby

NYHETER

Förra årets premiär lockade över 7 000 åskådare till Gamla Ullevi. Förra onsdagen kom cirka 3 000 till premiären mot Hammarby.

Vad var det som hände?

- Det undrar jag också, säger en besviken Peter Thorne, 30, från Örgrytes tifo-grupp Balders hage.

Foto: PETER WIDING
Marcus Allbäck och de andra profilerna hyllades av en storpublik på Gamla Ullevi förra premiären. I år har många färgstarka spelare lämnat Örgryte. Den låga publiksiffran i premiären pekar på att de är saknade.

Baldrarna hade laddat upp ordentligt innan match och gjort i ordning ett massivt så kallat kaos-tifo med konfetti, flaggor och toalettpapper. Men publiken svek.

- Det var riktigt tråkigt. Jag hade räknat med i alla fall 5 000 på läktarna, säger Peter som finner en rad förklaringar till den uteblivna publiken.

- Förra premiären var speciell. Vi mötte Helsingborg som var regerande svenska mästare. Matchen spelades på en helg, säger han och fortsätter:

- När vi mötte Bajen i onsdags, spelade RIK handbollssemifinal samtidigt och det var ishockey på tv.

Profilerna försvann

I förra årets premiär vann Örgryte med 2-0. Den stora publiken hyllade hjältarna Marcus Allbäck, Johan Elmander och Samba-Erik Johansson. Alla tre har nu lämnat klubben.

- Det är inget snack om att "Mackan" är saknad bland fansen. Men ärligt talat så var inte Elmander särskilt bra i slutet av förra säsongen.

Öis egen brasse

Visst gör Allbäcks proffsspel att färre kommer för att se på Örgryte. Men Tomas Levin från Öis supporterklubb vet att stjärnorna inte är oersättliga.

- När Allbäck inte är med kan man titta på Jeffrey Aubynn. Han är snabb och teknisk. Jag tycker att han är snudd på landslagsklass när han är som bäst.

- Vi har ju också vår egen brasse, Valter Tomas Junior. Han har ett bra skott och är rolig att se på. I matchen mot Hammarby gjorde han en härlig brytning med en cykelspark.

Allbäck byts ut mot Aubynn och Samba-Valter fyller ut luckan efter Samba-Erik med cykelsparkar. Det borde ge de avsomnade öisarna anledning att besöka Gamla Ullevi.

Tifot kan vara en annan stor anledning. Peter Thorne lovar ett vackert mosaik-tifo till i morgon.

- Vi delar ut A2-ark i Örgrytes färger. Ena sidan av läktaren ska vara röd och den andra blå. Mitt emellan vajar stora flaggor.

Bekväm publik

Och trots att matchen börjar redan klockan tre, tror Peter Thorne på en publikmässig uppryckning.

Men samtidigt kan han inte dölja sin besvikelse över att det inte kom fler till förra matchen.

Tifo-ledaren tycker att publiken är alldeles för bekväm. Många öisare går på fotboll bara när det går bra för laget och när det är fint väder.

- Medgångssupportrar är det värsta som finns. Det finns visst fler sådana i Örgryte än vad jag trodde.

- Det känns extra tungt, eftersom man alltid har häcklat Blåvitt för deras medgångsfans.

Det här ska få fler att gå på söndag

Johan Fyrk