”Jag är förvånad över hans ton”

NYHETER

Jan Guillou trappar upp tv-debatten ytterligare.

I dagens Aftonbladet sågar han Charlotte Permell, programledare för "Mitt i Naturen Film". Hon har ersatt "den alldeles för kunnige gubbdjäveln Jan Danielson", och "talar barnsligt", skriver Guillou bland annat.

- Jag är förvånad över hans ton, säger Charlotte Permell.

Foto: RICKARD KILSTRÖM
Charlotte Permell, programledare för ”Mitt i Naturen Film”, är förvånad över Jan Guillous kritik mot henne i dagens Aftonbladet. ”Krönikan bygger på en grundläggande missuppfattning,” säger hon.

Journalisten och författaren Jan Guillou fortsätter att attackera Sveriges Television. Han anser att SVT:s ledning ersätter kunniga, medelålders män med unga, oerfarna kvinnor.

I förra veckan var målet för Guillous ilska Kattis Ahlström, programledare för "Uppdrag Granskning". Hon gör "låtsasintervjuer" och använder "barnspråk", skrev Jan Guillou bland annat i Journalisten.

1997 påstod han att Pernilla Månsson saknade intressen och var ”värre än en bimbo”.

Och i dagens Aftonbladet trappar han upp kritiken.

Charlotte Permell, programledare för SVT:s "Mitt i Naturen Film", kallas visserligen inte för sitt rätta namn, men är lätt att identifiera.

Hennes ålder, kön och hårfärg får inte nämnas av en gubbdjävel, menar Guillou, som hävdar att han själv tillhör "förtryckarrasen", det vill säga vit, medelålders heterosexuell man.

”Talar barnsligt”

"Personen C har ersatt den alldeles för kunnige gubbdjäveln Jan Danielson", skriver Guillou. "Personen C talar dessutom barnsligt och skojar mycket om "hannarna" i naturen som enligt C ofta uppträder korkat och manschauvinistiskt".

Guillou anser också att SVT lurar sina tittare: "Fusket går till så att personen C flygs ner till Afrika, ställs upp i shorts med inhyrda lättklädda masaier med spjut i bakgrunden och låtsas att det är personen C som på något sätt gjort den följande brittiska naturfilmen".

”Bygger på missuppfattning”

- Jag är förvånad. I synnerhet därför att krönikan bygger på en grundläggande missuppfattning, säger Charlotte Permell till aftonbladet.se.

- Jag har inte ersatt Janne Danielson, utan jag tog över "Mitt i Naturen Film" när Arne Weise gick i pension. Jan Danielson är fortfarande verksam i Mitt i Naturen, och är i högsta grad en tung person i redaktionen.

– Dessutom tog jag under en period över ”Mitt i Naturen” efter Lena Liljeborg. Så det var inte ens en man jag ersatte där.

Charlotte Permell är också förvånad över den ton Jan Guillou använder i sin krönika. Redan programmets titel klargör att det är inköpta filmer som visas, anser hon.

”Planerar resorna själv”

- Jag vill påpeka att jag är producent för programmet, jag "flygs inte ner till Afrika och ställs upp i shorts", utan det är jag själv som planerar och arrangerar reportageresorna, säger hon.

- Jag har normala fritidskläder på mig och i tropikerna är det normalt att emellanåt ha korta byxor.

Vad tror du att Jan Guillou är ute efter?

- Jag vet faktiskt inte.

- Vi har aldrig träffats och aldrig haft kontakt heller.

Blir du ledsen av det han skriver?

- Nej, bara förvånad.

Journalisten Staffan Heimerson går i gårdagens nummer av Vision till motangrepp mot Jan Guillou.

"Han klubbar kolleger och äter dem till frukost. Han snackar skit om de flesta av oss", skriver Heimerson. "Varför är han bitter? Vad är det han inte har nog av?"

Liknas vid en skolpojke

Heimerson liknar i sin krönika Jan Guillou vid en skolpojke som rycker flickorna i flätorna och njuter av att vara skolgårdens skräck.

"Det blöder. Men rädslan för blod får inte hindra att något säger: "Nu får det fan i mig vara nog! Sluta dra tjejerna i flätan! Ta grabben till skolkuratorn!"", avslutar Staffan Heimerson sin krönika.

Maria Saving