Hiv-mannen skrev avskedsbrev till sina offer

I helgen tog 58-åringen sitt liv i häktet

NYHETER

I ett avskedsbrev till ett av sina offer ber den 58-årige Hivmannen kvinnorna om förlåtelse.

”Jag hoppas att du förstår att det inte var min mening att sjukdomen skulle gå ut över andra. Be dem att förlåta mig för den skada jag har vållat dem”, skriver mannen.

Några veckor senare tog han sitt liv i sin cell på häktet i Göteborg.

Det är den danska tidningen Ekstrabladet som i dag publicerar en kopia av Hivmannens avskedsbrev. Brevet är adresserat till en 42-årig danska, som han tidigare haft ett förhållande med, en av de fem kvinnor som anmält honom till den danska polisen. Hon är testad hivpositiv.

Avskedsbrevet är skrivet på engelska och är mycket välformulerat.

”Jag har nu suttit i häktet i över två månader och jag är sjuk för första gången i mitt liv. Jag kommer antagligen att få ett mycket, mycket långt fängelsestraff, och jag är säker på att jag kommer att dö nu när jag tappat livsmodet”, skriver den hivsmittade dansken.

Han fick rätt.

Hängde sig i cellen

I helgen hittades han av en vårdare i samband med väckningen på häktet i Göteborg. Den 58-årige mannen hade hängt sig inne i cellen i en sladd från taket.

Arton timmar tidigare hade han dömts till sju års fängelse för att ha smittat två kvinnor med hiv. enligt polisutredningen har han, trots vetskapen om sin hivsmitta, haft sex med sju svenska kvinnor.

Hivmannens brev är en vädjan om förståelse och förlåtelse. Inte bara från den kvinna som är brevets mottagare, utan från alla de som blivit utsatta.

”Jag hoppas att du förstår att den inte var min mening att sjukdomen skulle gå ut över andra. Vill du framföra mina djupaste hälsningar till alla, och samtidigt be dem att förlåta mig för den skada jag har vållat dem”, skriver han.

Hade inga symptom

Den 58-årige dansken konstaterades redan 1986 som hivpositiv. Men ännu vid sin död hade han inga symtom på att ha insjuknat i sjukdomen.I avskedsbrevet vänder han sig direkt till sina offer, i ett försök att förklara varför han haft sex med trots vetskapen om att han var smittad.

”Min psykolog säger att jag är mycket sjuk mentalt”.

Hivmannen greps i Köpenhamn den 3 februari och begärdes häktad två dagar senare. Då hade han haft oskyddat sex med sju svenska kvinnor. Två fick smittan. I Danmark finns dessutom fem polisanmälningar mot mannen från kvinnor runtom i Skandinavien.

Fick sju års fängelse

Han dömdes till sju års fängelse av Göteborgs tingsrätt i fredags. I domen skriver tingsrätten att mannen visat grov hänsynslöshet och att han skulle utvisas ur Sverige efter straffet. Tidigt i lördags morse hittades han död i sin cell.

Claes Thunblad