100-tal bilar i vansinnestävling genom Sverige

NYHETER

Ett 100-tal lyxbilar körde i dag ikapp längs E4 genom Sverige i ett illegalt internationellt kändislopp.

Farterna uppmättes till mellan 150 och 200 kilometer i timmen - och loppet fortsätter.

Foto: KRISTER HANSSON
Flera av deltagarna i den illegala tävlingen stoppades av polisen vid Öresundsbron.

Vägverket, som fick vetskap om ''tävlingen'' på måndagseftermiddagen är oerhört kritiskt.

- Det är skitdåligt att galna playboys skall hålla på så här, säger Claes Tingvall, trafiksäkerhetsdirektör vid Vägverket till TT. Och ännu värre är det att det finns företag som sponsrar det hela.

Han tycker det är konstigt att Vägverket togs på sängen av tävlingen.

- Det här borde vi känt till i förväg.

Flera blev av med körkortet

Vid 18-tiden på måndagskvällen hade polisen stoppat närmare 40 bilar på olika ställen i Sverige och flera av förarna hade blivit av med körkortet.

Då hade också redan ett par bilar stoppats av danska polisen i Amager på andra sidan Sundet.

- De kom över bron från Sverige. Men farten var inte så våldsamt hög, en körde 117 där man fick köra 70, säger Preben Jensen, vakthavande vid polisen i Köpenhamn.

Där fick man larmet från kollegerna i Sverige. Danska polisen har nu i sin tur varslat tysk polis om vad som är på väg. "Starten" i Danmark går från Hotell Hilton i Köpenhamn i morgon bitti.

Men redan på måndagskvällen kommer de förare som tar sig ner att fira ordentligt. Tv-kändisen Ruby Wax intervjuar de kändisar som deltar och Hilton, som också är en av tävlingens sponsorer, ordnar jättebuffé.

- Vi har jättefest för förarna här i kväll. Bordet är dukat för 400 personer och vi kommer att få hit minst 120 bilar, bekräftar Hilton för aftonbladet.se.

Larmet om tävlingen i Sverige kom tidigt i morse. Polisen i Östergötland fick ett anonymt tips om biltävlingen på E4:an.

- Vi informerade trafikpolisen och släppte bevakningen, säger Niklas Axelsson, radiooperatör vid polisen i Östergötland, till Aftonbladets internetupplaga.

Sedan kom rapporterna tät och larmen om fartdårarna gick som en löpeld genom landet.

Lyxbilar i höga hastigheter

Porsche, Jaguar, Ferrari, Mercedes, Lotus, Lamborghini, Rolls Royce och andra lyxbilar observerades i höga farter - alla på väg söderut mot Öresundsbron och Danmark.

Flera förare stoppades av polisen i Östergötland, Södermanland och Jönköpings län. De kommer från länder runt om i Europa. Tyskar, holländare och engelsmän uppges vara representerade, men flera av förarna som stoppats har varit svenskar.

Enligt Sveriges Radio Kronoberg körde en av de tävlande bilarna in i ett vajerräcke i höjd med Ljungby i Småland. En annan av de tävlande stannade och olycksbilen påstås ha bogserats bort - i 100 kilometer i timmen.

En av förarna, Michael Edwards Hammond, skröt i SVT:s regionala nyhetsprogram Sydnytt över att han blivit tagen i Finland för att ha kört 260 kilometer i timmen.

- På fyra dagar har vi betalt 3 500 dollar (cirka 36 000 kronor) i böter, sade han.

-För oss finns inga hastighetsbegränsningar.

Att tävlingsdeltagarna skulle vara en fara för andra trafikanter avvisade han blankt.

- Vi är proffsförare.

Flera bilar lyckades ta sig över Öresundsbron innan polisen satte upp en vägspärr strax innan broavfarten.

Vid 18-tiden hade ett 20-tal bilar stoppats strax innan Öresundsbron och polisen hade då också beslagtagit fyra körkort. En civil polisbil som lagt sig bakom en av tävlingsbilarna mätte närmare 200 kilometer i timmen i höjd med Lomma, enligt länsvakthavande Ingvar Landén.

”Rapporter om ett hundratal bilar”

- Vi tror att det handlar om ett hundratal bilar totalt. Vi har fått rapporter om att 27 stoppats i Norrköping, men det är oklart om förarna fråntagits sina körkort eller om de kan ha kört vidare, säger Landén till TT.

Den olagliga kappkörningen startade i London den 26 april. Lyxbilarna har kört upp genom Östeuropa till Ryssland, genom Finland och var i dag på väg söderut genom Sverige.

De som lyckas smita förbi polisen i Skåne ska enligt färdplanen ta sig ner genom Danmark, Tyskland, Holland, Belgien och Frankrike på vägen tillbaka till London.

I morgon 1 maj passerar en vinnare målsnöret någonstans i London.

Tävlingen kallas Gumball race och körs för tredje året i rad. Enligt arrangörerna är man inspirerad av Burt Reynolds film "Cannonball run", som i sin tur bygger på verkliga illegala biltävlingar tvärs över USA:s kontinent.

Popstjärnor och skådespelare som gillar fart har synts i tävlingen tidigare år. Bland andra Jason Priestly, Chris Eubank och Cass från bandet Skunk Anansie.

Caroline Olsson, Maria Saving