Vildhundar bet ihjäl hans bror

Familjens campingsemester slutade i tragedi

1 av 2 | Foto: REUTERS
SEXÅRINGEN ÖVERLEVDE Den sexårige pojken fördes till sjukhus i helikopter sedan han blivit biten i armar och ben av två dingor. Strax innan hade samma hundar bitit ihjäl hans tre år äldre bror.
NYHETER

Pojkarna sprang för livet, jagade av två dingor.

Men nioåringen snubblade och föll.

Hans pappa och sexårige lillebror hittade honom, ihjälbiten.

Då anföll vildhundarna igen - den här gången hans lillebror.

Chockad sitter sexåringen i rullstolen, på väg till sjukhus.

Han är biten i armar och ben, men han lever.

Hans storebror är död.

Pojkarna var tillsammans med sina föräldrar och en annan familj på campingsemester på Fraser Island. Ön, som ligger utanför delstaten Queensland i nordöstra Australien, står med på Världsarvslistan.

Familjerna hade slagit upp sina tält i ett populärt fiskeområde på norra delen av ön.

Föll - då kastade de sig över pojken

Tidigt i går morse gav sig nioåringen och en sjuårig kamrat ut på vandring. Plötsligt dök två dingor upp ur buskagen och följde efter pojkarna.

De blev rädda och började springa tillbaka mot campingplatsen. Då snubblade nioåringen och föll. De båda vildhundarna kastade sig över honom och bet honom till döds.

Hans sjuårige kamrat fortsatte springa för att hämta hjälp.

Låg kvar i buskarna - och anföll lillebror

Nioåringens pappa rusade iväg till platsen, bara för att finna sin son död. Den sexårige lillebrodern följde efter pappan.

Men vildhundarna låg kvar i buskarna och lurade. De anföll sexåringen, som blev biten i armar och ben. Han klarade sig dock levande undan och flögs med helikopter till sjukhus.

- Familjen befinner sig i chock, säger polisinspektören Pat Ryan till nyhetsbyrån AP.

Polisens prickskyttar hittade senare med hjälp av aboriginska spårare de två dingor som man tror anföll pojkarna och sköt hundarna.

De senaste åren har vildhundarna på Fraser Island ett 20-tal gånger attackerat människor, framför allt barn. För tre år sedan anfölls en treårig norsk flicka.

Ursprunglig ras och därför skyddad

Attackerna har lett till att skogvaktarna har skjutit ett 40-tal dingor på ön de senaste tio åren. I dag finns det cirka 160 dingor kvar. De anses vara den ursprungliga dingon i landet och är därför skyddade.

Bland lokalbefolkningen anser en del att vildhundarna anfaller för att de svälter - andra menar att djuren blir oskygga för att turisterna matar dem.

- Dingor är fräcka. De kommer närmare dig än två meter och kan känna rädslan hos en person - det är den personen de angriper, säger Norma Hannant, hotellägare på ön.

Australiens urhund

Kerstin Nilsson