Hunden Jambo stal showen på kungens dag

1 av 2 | Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM
Pusskalas Prinsessan Lilians hund Jambo gjorde sitt bästa för att sköta sig under firandet av kungen. Men han kunde inte låta bli att pussa kronprinsessan Victoria.
NYHETER

Jycken Jambos första offentliga framträdande blev en succé.

När prinsessan Lilians golden retriever visade sig i Ordenssalarnas fönster ovanför Stockholms slotts yttre borggård bröt jublet och applåderna loss.

Jambo, av brittisk fågelhund-härstamning, tog emot bifallet med fattning och följde intresserat och väluppfostrat firandet av kung Carl XVI Gustafs 55:e födelsedag i går.

Vid sin sida hade han matte Lilian, drottning Silvia och kronprinsessan Victoria.

Flera tusen rojalister hade mött upp i en bländande vårsol och exakt klockan 12.00 sköts dånande salut från Skeppsholmen.

Musikkårer från hela Sverige paraderade, dansade, trummade och blåste fanfarer.

Kungen myste när Livgardets dragonbataljon med dragontrumpetarkåren i spetsen red in på borggården. De tog över högvakten efter avgående Fältjägarregementet från Östersund och sedan var det barnens tur. Som i alla år.

"Revbensspjäll på slottet"

Ett femtiotal barn, från knappt gå-färdiga till yngre tonåren, lämnade vårblommor och presenter, fick ta kungen i hand och ett minne för livet.

Många flickor neg och något färre pojkar bockade.

Åttaåriga Ingeborg Kraftvermin, som själv valt ut buketten med lila rosor och nejlikor, trodde att kungen kanske skulle fira resten av födelsedagen "med ett kalas på slottet för alla de som jobbar där", och bjuda dem på revbensspjäll.

Sedan hurrade alla för den Riviera-solbrände kungen och alla musikkårerna spelade Marcia Carolus Rex på en gång.

Bengt Michanek

ARTIKELN HANDLAR OM