Raffinerat, Leijonborg!

Så kan fp tvinga fram höjt tak för sjukpengen

NYHETER

Folkpartiledarens taktiska finess kan ge över en miljon sjuklingar bättre betalt.

Och ge jämställdheten ett nytt ansikte.

Lars Leijonborg brukar beskrivas som småtråkig. Den ekonomiska motion som folkpartiet presenterar i morgon är i så fall motbeviset. Den är raffinerat elak, underbart taktisk samtidigt som den är värdefull för medborgarna.

Bakgrunden är följande. Redan för fem år sedan lovade Göran Persson att höja taket i sjuk- och föräldraförsäkringarna. Låg inflation i kombination med höjda reallöner har gjort att allt färre får utlovade 80 procent av lönen när de är sjuka eller hemma med små barn.

I vårens budgetförhandlingar med vänsterpartiet och miljöpartiet skulle löftet infrias. Vänsterpartiet gav med glädje klartecken. Miljöpartiet däremot sade tvärnej.

Höjda röster, hot och släng i dörrar hjälpte inte. Miljöpartiet stod fast och därmed sköts allting på en obestämd framtid eftersom samtliga samarbetspartier måste vara överens.

Nu tvingar Lars Leijonborg fram ett avgörande. Folkpartiet vill nämligen också höja taken så att personer med inkomster mellan 23 062 kronor och 30 750 kronor också får 80 procent av lönen när de är sjuka eller föräldralediga.

Alltså föreslår de detta i motionen som ska behandlas innan riksdagen går på sommarlov. De har två krav. Antingen införs det nya systemet från 2002. Eller också ger riksdagen regeringen i uppdrag att höja så snart det går.

Det innebär att Göran Persson och Gudrun Schyman ställs inför ett svårt val. Antingen går de Leijonborg till mötes och blir osams med miljöpartiet. Eller också röstar de nej till samma förslag de själva ville genomföra så sent som för tre veckor sedan.

Att med hedern i behåll rösta nej är svårt. Pengar finns avsatta, men inte öronmärkta, i statens budget för 2003. Att skylla på pengar är alltså ingen framkomlig väg. Andra bortförklaringar är lika svåra.

Det är rättvist. Medborgarna är utlovade 80 procent av lönen när de är sjuka eller föräldralediga. Men i år får 1,1 miljoner människor ut mindre än så om de är borta från jobbet. Nästa år kommer det att vara minst 1,2 miljoner.

Det är jämställt. Män tjänar tyvärr mer än kvinnor. De tar ut en tiondel av den sammanlagda föräldraledigheten. Beror det låga utfallet på att det kostar familjen för mycket? Det finns de som tror att pengar inte är en oviktig förklaring.

Det ökar betalningsviljan. Den svenska modellen bygger på att samhället tar in pengar för att betala ut dem igen. Men om en ökad andel av befolkningen upplever att de inte får valuta för sina skattepengar minskar viljan att betala skatt. Den svenska modellen rasar.

Ett borgerligt parti ser alltså ut att tvinga Göran Persson och Gudrun Schyman att genomföra deras egen politik. Hur kul kan det kännas?

ARTIKELN HANDLAR OM