En Sverigevän tar emot

1 av 2 | Foto: PRESSENS BILD
FREDSPRISET Kim Dae Jung fick priset förra året för sitt arbete för fred och försoning i Korea. Till vänster Gunnar Berge, ordförande i den norska Nobelkommittén.
NYHETER

En Asiens egen Nelson Mandela har han kallats. Han har fängslats sex gånger, överlevt dödsstraff, tortyr, mordförsök, husarrest och exil.

Vid 72 års ålder blev han Sydkoreas president.

Men Kim Dae Jungs stora dröm är ouppfylld - ett återförenat Korea. Än en gång hoppas han på Sverige.

Det är ingen främling statsminister Göran Persson möter på torsdag. Kim Dae Jung (som kallas "DJ") tillbringade delar av sin landsflykt i Sverige. Han var här senast i vintras, efter att ha mottagit Nobels fredspris. Andra svenskar var till stort stöd under de svåra åren.

De långa svåra åren.

"Olof Palme hjälpte mig som om det var han själv som hade råkat illa ut då jag hade svårigheter under militärregimerna", har Kim Dae Jung själv sagt.

Inför resan till Nordkorea och Sydkorea den här veckan förklarar Göran Persson att även om den har bara en marginell betydelse för fredsprocessen på koreanska halvön så kan EU inte bara vända bort ansiktet - inte när Kim Dae Jung ber om stöd.

När fredsängeln kallar kommer EU.

Hans liv och gärning är respektingivande. Ingen kan säga annat. Kim Dae Jung har under 50 år riskerat sitt liv för ett demokratiskt Korea under de år landet styrdes av en rad militärjuntor och "demokrati" och "fred" var farliga ord.

Nära att dödas i en bilolycka, ett arrangerat attentat 1972.

Kidnappad 1973. Militärregimens agenter tog honom från ett hotellrum i Tokyo, där han var på demokratikonferens, han fördes ombord på en båt och skulle ha sänkts i Kinesiska sjön om inte USA ingripit.

Fängslad 1976, och släppt 1979, just före mordet på Parks, ledare för militärregimen.

Fängslad igen 1980 av den nya militärregimen och dömd till döden 1982. Fick straffet omvandlat till livstids fängelse.

Gick i landsflykt (hoppade av i USA dit han tillåtits resa för att få sjukhusvård) till 1985 då han fick återvända till Sydkorea - men sattes genast i husarrest.

President blev han den fjärde gången han ställde upp för val. Då drog han igång vad som kallas "solskenspolitiken". Förra året resulterade det i toppmötet mellan honom och Nordkoreas diktator Kim Jong Il.

Man kan undra hur en man påverkas av ett så hårt liv. Kim Dae Jung är ursprungligen bondson från enkla förhållanden. Han föddes på den lilla ön Ha Enido, flyttade till en större hamnstad, tog över det japanskägda företag han börjat arbeta på som kontorist och blev så småningom en förmögen affärsman.

Under sina 50 år i politiken har han levt 16 i fängelse, husarrest och exil.

"Jag förlorade aldrig hoppet om att något sådant här skulle hända", sa han efter att ha valts till president i den fjärde omröstning han ställt upp i.

En av hans svenska vänner, Bo Gunnarsson, menar att DJ verkligen är en målmedveten man, men inte utan drag av självupptagen bitterhet.

På 70-talet möttes de regelbundet i Söul, hemma i Dae Jungs (buggade) villa, eller i kyrkan, med kameraförsedda regeringsagenter hängande i klasar utanför. "Lidandet förvandlades till ett martyrskap som han både varnade för men samtidigt vårdade", skriver Bo Gunnarsson i en artikel från förra året.

Lätt har DJ det inte, ens på hemmaplan. Mannen som har Sverige som förebild styr ett land där människor har gripits för att de beklagat Nordkorealedaren Kim Il Sungs död eller sagt något nedsättande om USA. Ett land vars "säkerhetslagar" försvårar möten, demonstrationer och fackligt arbete.

Men i likhet med Nelson Mandela har DJ hållit hatet borta. Förra året fick han Nobels fredspris. Då hade han samma sommar åstadkommit det första toppmötet med Nordkoreas Kim Jong Il och beskrev efteråt diktatorn som "dynamisk och klok".

DJ:s tal avslutades:

"Landsmän i norr. Vi är ett folk. Vi delar samma öde. Låt oss hålla varandras händer. Jag älskar er alla."

Det var en historisk dag. Men fördraget som slöts var inte särskilt konkret, utan mest en förhoppning om fredligt samarbete. Nästa steg, en plan för återförening som båda sidor kan acceptera, måste tas. Även om DJ själv inte lär få uppleva målet: fred och försoning.

I år fyller han 76 år.

Fakta/Sydkorea

Kerstin Weigl