Deras råd kostade en miljon

Programmet finansieras av skattebetalarna

NYHETER

Goda råd är dyra.

Deklarationsråden som gavs i TV 4:s "Deklarera med Unni och Loket" kostade skattebetalarna drygt 11 000 kronor - i minuten.

Foto: MIKAEL GUSTAVSEN
Unni Jernbergs och Leif "Loket" Olssons deklarationsråd må ha varit bra - men inte gratis. Riksskatteverket finansierade programmet och skattebetalarna fick punga ut med en miljon kronor.

Riksskatteverket finansierade en del av TV 4:s deklarationsprogram "Deklarera med Unni och Loket". Programmen visades två gånger i slutet av april.

Men de tips och råd som gavs var inte gratis. Det kostade Riksskatteverket - och skattebetalarna - en miljon kronor. Men Riksskatteverket anser att det var väl investerade pengar.

"Sparar tid och pengar"

- Förhoppningsvis leder programmet till att fler svenskar kommer att göra rätt från början i år. Det innebär mindre arbete för oss och det sparar både tid och pengar, säger Sten Eriksson, informationsdirektör på Riksskatteverket.

- Nu kan vi istället koncentrera oss på att granska dem som gör felaktiga avdrag med flit.

80 procent gör fel

Enligt Sten Eriksson gör i snitt åtta av tio svenskar felaktiga avdrag varje år. Under förra året fick Skattemyndigheten 9,5 miljoner telefonsamtal med frågor gällande deklarationen.

- Visst kan en miljon kronor låta mycket, men på det här sättet når vi ut med lättförståelig information till många människor.

- Det lönar sig i längden, säger Sten Eriksson.

Programledarna Unni Jernberg och Leif "Loket" Olsson hade med sig flera experter i studion. Tittarna kunde ringa eller mejla in sina avdragsfrågor.

Programmet var populärt

Enligt TV 4 var programmet en succé.

- Det har varit en oerhörd aktivitet på vår nätsida, det är många svenskar som har kunnat dra nytta av den service vi ordnat, säger Jan Scherman, programchef på TV 4.

Han förklarar att programinnehållet inte har påverkats av att Riksskatteverket varit delfinansiär.

- TV 4 står som ansvarig utgivare och Riksskatteverket har inte lagt sig i de redaktionella besluten.

Petra Axlund