De kör hårt – natt och dag

Blöta fester varje kväll

NYHETER

KÖPENHAMN

På dagarna kör de racer i över 200 km i timmen - på nätterna festar de hårt i hotellbarerna. Tidigt nästa morgon går de upp och sätter sig bakom ratten.

- Spelar ingen roll, säger britten Andy Duncan.

En av dem som skulle varit med - men hoppade av - är den svenske artisten Ulf Ekberg.

Foto: KRISTER HANSSON
FÖRARNAS FEST I NATT Danny Green och Andy Duncan roade sig på Hotel Hilton i Köpenhamn. I dag tar de flyget hem till London, för att slippa de "hemska böterna" i Tyskland.

För grabbarna i Gumball är böter på 30 000 kronor ingenting. Det betalar de gärna för nöjet att fräsa runt Östersjön i sina Ferrari, Jaguarer och Porschar. Och på nätterna festar de och umgås med uppklädda damer i barerna.

- Jag har fått böter i vartenda land vi passerat. Men det är det värt, säger Ray Nevitt, 37, som med och näppe klarade livhanken i Lettland.

Med på resan är också amerikanska tv-stjärnan Ruby Wax, känd från pratshower. Och Ruby har roat sig kungligt under de dagar hon åkt rally och filmat hela spektaklet för BBC:s räkning.

- Det här är jätteroligt, säger Ruby Wax. Visst är det farligt, men jag uppskattar den delen också. Jag inser att man skulle kunna säga att det är förfärligt alltsammans, men det är dessutom väldigt kul.

När alla deltagande bilar i går eftermiddag tagit sig över Öresundsbron väntade ytterligare en överdådig fest på Hotel Hilton i Köpenhamn. Överallt där Gumball 3000 drar fram bor man och festar på Hilton.

Körde bil in i lokalen

Under gårdagens middag vankades en rejäl överraskning. Christian von Koenigsegg, svensken som tillverkar världens snabbaste sportbilar, kom och visade sin upp sin allra nyaste modell. Under jubel kördes bilen rakt in i festlokalen.

Tre-fyra av deltagarna har bett att få provköra den i sommar. Koenigseggs bil gör 390 kilometer i timmen, men själv skulle mannen bakom bilen aldrig ställa upp i Gumball.

- Nej, det verkar lite för galet.

Efter middagen minglade de manliga miljonärerna i jeans och t-shirt omkring med sina uppklädda damer och drack champagne, dry martini, öl och vin.

- Spelar ingen roll, försäkrar Andy Duncan och Danny Green. Vi tar flyget hem till London i morgon. Vi pallar inte köra genom Tyskland, böterna lär vara hemska där.

Alla de andra - mycket berusade männen - bedyrar att de inte sätter sig bakom natten onyktra nästa dag.

- Nej, då är det kartläsaren som kör.

En av dem som blev tillfrågade och tackade ja till att köra är den svenska artisten Ulf Ekberg.

- Det var meningen att jag skulle köra från första början, men jag har inte haft tid att engagera mig. Dessutom fick jag inte så mycket information om racet. Så jag hoppade av det.

Om du hade vetat att det handlade om att köra oerhört fort på trafikerade vägar, hade du ställt upp då?

- Nej, det hade jag inte ställt upp på.

Markus Lutteman, Ingrid Carlqvist