De kör i över 200 km/tim

Ett hundratal bilar deltog i vansinnesfärd genom Sverige

NYHETER

MALMÖ

Polisen togs på sängen när tävlingen Gumball 3 000 kom till Sverige.

I hastigheter långt över 200 kilometer i timmen dundrade ett hundratal fartvidunder från Stockholm till Malmö.

- De äventyrar säkerheten för vanliga trafikanter och för sig själva, säger trafikpolisen Christer Larsson.

Foto: PATRICK PERSSON
FULL RULLE Över hundra fartdårar dundrade igenom Sverige igår. Här kör en tyskregistrerad BMW igenom tunneln vid Öresundsförbindelsen. Farten ligger nånstans mellan 200 och 240 kilometer i timmen. Senare på kvällen söp chauffören tillsammans med sina kolleger på en brakfest på Hilton i Köpenhamn.

De första larmen kom vid lunchtid i går när vanliga bilister blev omkörda av Porschar, Ferraris och andra exklusiva värstingbilar i mycket höga hastigheter på E 4:an.

Polisen hann inte få upp vägspärrar förrän i Östergötland där åtta bilar stoppades och 3-4 körkort drogs på plats. I Kronoberg stoppades tre fortkörare.

- De kör som vansinniga. Vi blev uppringda när de var vid Örkelljunga, sju minuter senare passerade de Landskrona fem mil längre söderut, sa polisbefäl Peter Lindberg vid Helsingborgspolisen.

De brittiska arrangörerna bakom Gumball har inspirerats av amerikanska Cannonball som kördes för första gången kust till kust 1971. Tävlingen blev legendarisk efter filmen The Cannonball Run.

"Det är mycket sprit och brudar"

Gumball startade i London i torsdags och går via Berlin, Vilnius, S:t Petersburg, Helsingfors, Stockholm, Köpenhamn och tillbaka till London.

Totalt 480 mil.

- Vi har kört väldigt försiktigt i Sverige, berättar Johan Horstmann, tidigare från Djursholm men numera bosatt i Danmark, som kör en Porsche 993.

Deltagarna är män med mycket pengar. De lockas av farten, festerna på hotellen och flickorna.

- Det är hårt. Det är mycket sprit och brudar på kvällarna, säger engelsmannen Rory Sweet, 44, som kör en Ferrari 550 Marabello tillsammans med Marc Crocker, 31.

Voltade fem gånger

I lördags kraschade Ray Nevitt, 37, och Ciaran Ryder, 27, i 280 kilometer i timmen. På de lettländska grusvägarna voltade de fem gånger med sin Ferrari. Bilen blev skrot men själva klarade de sig med några skrapsår och ett antal stygn.

- Äh, det är sånt som händer, säger grabbarna som fått böter i vartenda land de passerat,säger Ray Nevitt.

- I dag stoppade polisen i Linköping oss och skrev en böteslapp på vår lånade Jaguar med registreringsskylten FUCKED. Den är givetvis ett skämt, men det begrep inte polisen. Så de böterna slipper jag nog betala"

De var cirka 130 bilar som startade i London i torsdags. 25 har antingen kraschat eller fått motorhaveri och ytterligare några har blivit prejade och rånade i Polen och Litauen.

I Sverige skedde inga allvarliga olyckor, men en bil brakade in i en vajer på E 4:an vid Ljungby.

Den bogserades därifrån av en annan av deltagarna i tävlingen i 100 kilometer i timmen.

Polisen är maktlös

Vid Vintrie trafikplats strax före Öresundsbron tog trafikpolisen 17 fortkörare. Högsta hastighet: 207 kilometer i timmen.

Polisen är maktlös. De kan bara skriva ut böter på max 2 000 kronor.

- Visserligen tar vi deras körkort, men de får dem tillbaka när de kommer till sina hemländer, säger trafikpolisen Christer Larsson.

Böterna tar deltagarna i Gumball med en axelryckning.

- Vi har säkert lagt ut 32 000 pund på böter hittills. I Ryssland stod polisen på var tionde kilometer, säger engelsmannen Rory Sweet med ett skratt.

Den som kommer först till London i kväll vinner bara äran. Det finns inga prispengar i potten.

- Bara att vara med kostar mig 70 000 kronor, säger Johan Horstmann.

Tävlingssträckan är 480 mil

Per-Ola Ohlsson