Blir av med sina körkort – men kan fortsätta att köra

NYHETER

Fartdårarna blåste genom Sverige i 200 kilometer i timmen.

Men de som blev av med körkortet kunde fortsätta köra. Och böterna slipper de förmodligen betala.

- Det här får inte fortgå. Vi kan inte ha såna här vettvillingar på vägarna, säger Kent Fernström, ansvarig för trafikfrågor på Rikspolisstyrelsen.

Den svenska polisens vapen är att beslagta körkorten. Men då har föraren ändå rätt att fortsätta köra i 48 timmar.

Vad får det då för effekt att ni har tagit körkortet?

- Vi skickar körkortet till England och talar om vad han har gjort. Då bedöms han efter engelska regler. Förmodligen får han tillbaka körkortet då, för Sverige är lite hårdare när det gäller att dra körkort, säger Ruben Börjesson, rutinerad trafikpolis i Nyköping.

Varför tar man inte bara bilarna i beslag?

- För hastighetsöverträdelser kan man inte ta bilen.

Är det lättare att busköra utomlands?

- Ja, det är det. Att ett annat land beslagtar en handling som ett annat lands myndigheter har utfärdat är lite känsligt. Det gäller både körkort och att ta bilar i beslag.

Enligt Kent Fernström finns det en risk att de utfärdade böterna inte betalas. Möjligheterna att driva in böterna utomlands är begränsade.

- Men jag vet att regeringen ska tillsätta en utredning för att gå igenom de här direktiven, säger han.

Tycker du att lagstiftningen räcker till?

- Nej, det ser vi ju nu att den inte gör. Något måste göras. Vi kan inte bara vänta på att en olycka händer.

Björn Eriksson, ordförande i NTF (Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande) och före detta rikspolischef, tycker att polisen borde agerat tuffare.

- Du kan ta in folk till förhör, och sen kan det förhöret pågå i sex timmar innan du behöver underställa ärendet en åklagare. Och en åklagare kan ovanpå det anhålla dem om man kan uppfatta det som livsfarlig verksamhet.

Men du har ju själv kört för fort.

- Ja, jag har syndat, men jag tycker det är en viss skillnad på att köra 10-15 kilometer för fort av misstag och sådan här medveten marodörverksamhet i hastigheter som är omöjliga att kontrollera.

Markus Lutteman