Lurades jobba svart i flera år

”När jag tog upp det med chefen fick jag sparken”

NYHETER

Pedro Donoso Alvarez arbetade hårt för sin framtid i Sverige. Sedan kom chocken.

- De har lurat mig att jobba svart i flera år, säger han.

Nu polisanmäler han arbetsgivaren och förbereder en stämning.

Foto: LARS ROSENGREN
Utnyttjad Enligt Pedro Donoso Alvarez utnyttjade den förre arbetsgivaren hans dåliga kunskaper i svenska. Nu stämmer han företaget med hjälp av före detta riksdagsmannen Juan Fonseca (s).

Pedro Donoso Alvarez har varit anställd på företaget i Stockholm sedan februari 1995. Han ser Sverige som sitt nya hemland och hoppas kunna bo här resten av livet. Därför har han jobbat hårt.

- Men så upptäckte jag att de lurat mig, att jag jobbat svart utan att veta om det, säger han.

Det är inte bara olagligt, det innebär dessutom för låg sjukpenning, föräldrapenning och pension.

- När jag tog upp det med min chef fick jag sparken, säger Pedro Donoso Alvarez.

Typiskt för vissa branscher

Han vände sig till Juan Fonseca, före detta riksdagsman (s) och grundare av Diskrimineringsbyrån, för att få hjälp. Enligt Juan Fonseca har firman utnyttjat sina anställdas dåliga kunskaper i svenska för att slippa betala skatt och sociala avgifter.

- Tyvärr är det inte första gången jag hör talas om detta, säger Juan Fonseca.

Pedro Donoso Alvarez säger att alla anställda på firman jobbar enligt principen lite vitt/mycket svart vare sig de vill det eller inte. Juan Fonseca säger att det är typiskt för branscher med lågstatusarbeten.

- Det handlar om ett yrke där man inte behöver kunna svenska eller vara utbildad för att göra ett bra jobb. Många saknar därför kunskaper om svenska lagar och regler och kan inte ställa krav på sina arbetsgivare, säger han.

Chefen hävdar att Pedro ljuger

Pedro Donoso Alvarez har polisanmält sin arbetsgivare. I anmälan hävdar han också att företaget stulit 40 000 kronor från honom.

- Jag fick 20 000 i förskott 1995 och gick med på att de skulle dra 1 000 kronor i månaden tills det var betalt. Det pågick i 60 månader, säger han.

Firmans chef säger att påståendena är lögn och en hämnd för att Pedro Donoso Alvarez inte fått ut så mycket förskott han ville. Han hävdar också att det i själva verket är Pedro som är skyldig honom pengar.

- Jag har aldrig lurat en anställd i hela mitt liv. Tvärtom har jag hjälpt många och Pedro har jag hjälpt mycket, säger han.

Ägaren uppger också att han polisanmält Pedro för hot om att skada företaget.

Pedro Donoso Alvarez har nu bytt både arbetsgivare och bransch.

Olle Castelius