Stökig valborg med mycket fylleri

Flera våldtäkter rapporterade

NYHETER

STOCKHOLM

Fylleri och slagsmål rapporterades från hela landet i samband med valborgsfirandet.

I Örebro fick fyra personer föras till sjukhus sedan de skadats i samband med en kanonsalut.

I Stockholm, Uppsala och Malmö begicks våldtäkter.

Tusentals personer hade samlats vid Örebro slott för att ta del av kommunens valborgsfirande. Men någonting gick snett i samband med att kanonerna traditionsenligt skulle avfyras vid slottet.

- Man har skjutit med en kanon och någonting har flugit ut ur kanonen och träffat flera personer, sade vakthavande befäl vid polisen i Örebro.

En person bröt benet och en annan skadade skuldran när ännu metalliknande bitar for mot folkmassan. Två personer fick lindrigare skador.

En teknisk utredning ska göras för att försöka klarlägga vad som orsakade olyckan.

Enligt polisen stoppades flera rattfyllerister i Örebrotrakten under måndagskvällen.

Bråkigt i Stockholm

Vackert valborgsväder bidrog till att firandet på många håll i landet blev stökigare än vanligt. Runt om i Stockholm rapporterades mängder av bråk. Anhängare till Djurgården respektive Hammarby drabbade samman gång på gång i centrala delarna av huvudstaden. Det värsta tumultet uppstod i Kungsträdgården vid 23-tiden på valborgsmässoafton. Åtta polispatruller kallades till platsen för att skilja grupperna åt. En person greps för innehav av tårgas och en greps misstänkt för våldsamt upplopp. En person fördes till sjukhus sedan han fått en flaska i huvudet under bråket.

- Den värsta kvällen på mycket länge, med mycket misshandel och fylla, sammanfattade Martin Melin vid Stockholmspolisens ledningscentral.

En flicka i övre tonåren anmälde att hon blivit våldtagen på en offentlig toalett på Östermalm av en eller två gärningsmän. Polisen spanade på tisdagsmorgonen fortfarande efter gärningsmannen, eller -männen.

Våldtäkt i Uppsala

I Uppsala våldtogs på måndagskvällen en 16-årig flicka. Hon befann sig vid Slottsbacken i samband med valborgsfirandet. Övergreppet skedde på baksidan av slottet. Flickan kunde i polisförhör peka ut gärningsmannen, en 16-årig pojke. Han anhölls i sin frånvaro. Ett 70-tal personer omhändertogs för fylleri.

I Sundsvall omhändertogs 13 berusade ungdomar under kvällen, från 14 år och uppåt. De flesta i samband med Valborgsfirandet på Norra Berget.

I Lund var det mycket stökigt med flera misshandelsfall i Stadsparken. Bland annat knivskars två personer.

Mycket bråk och fylleri rapporterades också bland annat från Malmö, Halmstad, Skövde och Göteborg. I Malmö greps ett 20-tal personer under natten för olika typer av brott, däribland bilstöld och misshandel. Vid femtiden på tisdagsmorgonen polisanmäldes en våldtäkt som ska ha ägt rum på en toalett vid ett dansställe i centrala Malmö. Gärningsmannen var vid niotiden på tisdagsmorgonen fortfarande inte gripen.

I Leksand skars en ung man i halsen med något vasst föremål under oklara omständigheter. Han fördes ymnigt blödande till sjukhus.

I Karlsborg i Västergötland fick en man två knivhugg i ryggen. Skadorna bedömdes inte som livshotande men en misstänkt gärningsman anhölls för dråpförsök. Ytterligare en man anhölls i sin frånvaro misstänkt för grov misshandel.

TT