Passpolisens holkar felkonstruerade

Skyddsombud kräver att kurarna byggs om

NYHETER

Passpolisens skyddsombud på Arlanda hotar att stänga gränskontrollen.

De nya passholkarna är så felkonstruerade att de inte fungerar.

En vecka efter premiären hotas Luftfartsverket nu av Yrkesinspektionen som ställer ultimatum.

Problemen började på allvar den 25 mars. Då gick Sverige med i Schengen, vilket innebar nya rutiner - och nya holkar för passpersonalen.

Ljusa, luftiga och väl integrerade i den nya inredningen. Men också ergonomiskt felaktiga, enligt arbetsmiljöverket..

Personalen kräver bland annat att passholkarna utrustas med insynsskydd och tak.

- Vi har känslig information i burarna. Slår vi på det här SIS-systemet kan man läsa dataskärmen utifrån, säger Stella Papadopoulou, passkontrollant och ett av sju lokala skyddsombud för passpolisen på Arlanda flygplats.

- Datorn är inte avskärmad alls och det tycker vi är mycket olämpligt. Om någon till exempel är efterlyst ska ju inte övriga passagerare kunna se det.

UV-ljuset som ska upptäcka kontrollstämplar i passet fungerar inte heller.

- Det är för ljust i kurarna. Vi ser inte kontrollstämplarna och det är ju lite fel.

”Andra passagerare hör allt”

Det är också så lyhört i passkontrollen att känsliga frågor från kontrollanten till resande hörs lång väg.

- Ibland görs fördjupade inresekontroller då vi ifrågasätter en resande. Vi frågar bland annat om pengar, vem man ska bo hos och sådant. Det är inte meningen att resten av resenärerna ska höra sådant. I dag är det så lyhört att andra passagerare hör allt, säger Stella Papadopoulou.

Holkarna har funnits i mindre omfattning på flygplatsen sedan ett år tillbaka. I ett års tid har facket och skyddsombuden försökt få en ändring av hur de ser ut.

Krav på åtgärder

Nu har huvudskyddsombudet i samverkan med polisväsendet och lokala skyddsombud fått nog och lämnat in en anmälan mot Luftfartsverket. Yrkesinspektionen kräver nu att verket senast den 15 maj ska ha vidtagit åtgärder. Annars har skyddsombuden rätt att göra verklighet av sitt hot.

- Vi hoppas att vi slipper. Vi gör ju inte detta för att jävlas. Vi tycker enbart att det är pinsamt, säger Stella Papadopoulou.

- Men man kommer till en punkt där gränsen är nådd. Det har varit tillbudsanmälningar och arbetsskadeanmälningar i ett års tid. Senast i går var det en tjej som sjukskrevs och tvingades gå hem.

Caroline Olsson