Schyman samlade flest anhängare

Här är alla första majtalarna

NYHETER

Utrikesministern avslöjade att moderatledaren blivit rasande och kastat mikrofonen i en tv-studio nyligen.

Arbetets söner tågade också ganska glest på många håll. Den enda som slog publikrekord var Gudrun Schyman i Malmö.

Här är det viktigaste ur dagens 1 majtal:

Brottarkungen och OS-medaljören Mikael Ljungberg jungfrutalade i Mariestad. Guldmedaljören, som också är målare, berättade hur illa det var för honom när han blev arbetslös i byggkrisens tidiga 1990-tal och talade om brottargrepp för att komma tillrätta med orättvisorna.

- Jag glömmer aldrig de svåra åren då jag som ung målare delade samma öde som flera hundra tusen andra människor. Idrotten blev min ventil, mitt kamratstöd i arbetslöshetens gissel. Jag vet vad trygghet betytt för mig på brottarmattan, sade Ljungberg.

- Därför vill jag koppla ett grepp om utslagningen från arbetsmarknaden. Otrygghet leder aldrig till framgång vare sig på brottarmattan eller i samhället. Den föder oro och skapar misstänksamhet mellan människor.

Debuterade som majtalare gjorde också justitieminister Thomas Bodström.

- Vi ska fortsätta att satsa på brottsförebyggande åtgärder. Att satsa mer resurser på barnen och ungdomarna. Det är viktigt att samhället når de utsatta ungdomarna innan problemen börjar, sade Thomas Bodström i ett regnkallt Härnösand.

Han betonade också vikten av att polis, åklagare och rättsmyndigheter får bättre kunskaper om hur kvinnor och barn drabbas av det våld som de utsätts för inom familjen.

Utrikesminister Anna Lindh gästade de hundraårsjubilerande arbetarekommunerna i Skutskär och Uppsala.

Till publikens förtjusning avslöjade Lindh moderatledaren Bo Lundgrens dåliga humör. Allt hände under en tv-inspelning för programmet Agenda nyligen. Lindh berättade att Lundgren var uppkopplad från en annan studio.

- Det ni inte såg, men vi gjorde, var hur Lundgren blev argare och argare och krävde att få komma in i programmet. Han viftade och skrev och till slut tog han mikrofonen kastade den i bordet och rusade ut ur tv-studion, berättade Lindh.

Biträdande näringsminister Mona Sahlin talade i Linköping. Hon sa bland annat att socialdemokraterna måste bli en rörelse mot orättvisor igen.

- Och låt inte borgarna lura i fler att tryggheten är frihetens motsats, uppmanade hon åhörarna i Linköpings Folkets park.

Kulturminister Marita Ulvskog berättade om Stockholm då hon talade i Borlänge.

- Ett gigantiskt systemskifte som innebär att offentlig äldreomsorg och barnomsorg i princip upphört att existera i stora delar av stan, sade Ulvskog.

Hon beskrev hur högerpolitiken innebär att skatterna sänks, allmännyttan säljs ut och den offentliga verksamheten skärs ned. De starka och redan välförsedda gynnas, medan de utsatta och utslagna blir stämplade.

- Med denna modell kommer moderaterna att gå till val nästa år. En modell som skapar skilda världar. Stureplan mot härbärgena - men i riksformat , sade Ulvskog.

Socialminister Lars Engqvist talade i Karlskrona och Karlshamn. Han berättade för första gången när regeringen planerar att införa max-taxa för tandvårdskostnader. Dessutom lovade Engqvist att åldern för högkostnadsskyddet ska sänkas från det föreslagna 75 år till 65 år. Förslaget planeras att läggas fram i höst och ska vara genomfört 1 juli nästa år.

Utbildningsminister Thomas Östros talade i Stadsparken i Lund. Drygt 200 åhörare trotsade det gråkalla vädret för att höra Östros lova en uppstramning av reglerna för friskolor och en halvering av antalet socialbidragstagare.

Östros passade också på att citera både Olof Palme, Per Albin Hansson och Tony Blair i talet om folkhemstanken ställd mot borgerlig privatiseringsiver.

- Vi skulle behöva fler ungdomar i politiken, men det är svårt att få folk intresserade, sade LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin, som gick i spetsen för ett ganska glest tåg i Sundbyberg utanför Stockholm.

Gudrun Schyman tågade och talade i Malmö. Malmöpolisen, som anklagats för övervåld vid EU-mötet nyligen, fick en nätt spark på smalbenet.

- Jag som gick i täten i dag såg vilka som gick allra först - och det var polisen. Jag är väldigt glad över en så bra guidning genom staden och glad över att jag kunde ha både barn och barnbarn med mig på den här demonstrationen utan att vara orolig för deras liv och hälsa, sade Schyman.

Schyman delade också ut tjuvnyp till folkpartiets partiledare Lars Leijonborg, som kallades "liberalfeminist" och moderaternas Bo Lundgren som fick namnet "individfeminist".

Veteranen och förre utrikesministern Sten Andersson koncentrerade sig på konflikten i Mellanöstern i sitt tal i Helsingborg.

Regeringens inrikespolitik fick godkänt. Men utrikespolitiken nådde inte så högt på betygsskalan.

- Det krävs en skärpning vad gäller den allt blodigare konflikten i Mellanöstern, menade Sten Andersson, som saknade Olof Palme.

- Sverige och EU skulle behöva en internationell politiker av Olof Palmes kaliber, som hävdade folkrätten, internationell rätt och principen om fredlig lösning i konflikter.

- Det är märkligt att EU isolerade Jörg Haider och Österrike för att Haider i sin främlingsfientlighet bekämpat invandring, men att samma EU talar så dämpat när Israels regering med våld och förtryck fördriver palestinier, stjäl deras mark, spränger deras hus. Är inte premiärminister Sharons brott värre än Haiders? undrade Andersson.

Caroline Olsson, TT ( )