Många skadade i brand på nöjesfält

1 av 3 | Foto: AP
Minst 54 personer skadades när berg- och dalbanan i Phantasialand i Tyskland eldhärjades.
NYHETER

BRÜHL

Minst 54 människor skadades på tisdagen i en eldsvåda i berg- och dalbanan i Phantasialand, ett av Europas största nöjesfält.

150 människor fastnade i det brinnande infernot och 20 000 besökare evakuerades.

Närbelägna autobahn stängdes av under räddningsarbetet

Det var jättelika Phantasialand i Bruehl utanför Köln som eldhärjades.

150 människor fastnade högt upp i den brinnande berg- och dalbanan och tvingades klättra cirka 18 meter nerför räddningsstegar medan lågorna slickade vagnarna där de suttit.

-Vi sprang för livet, berättar gravida Esther Weimann, 21, för

nyhetsbyrån AP. Det blev med ens masspanik.

En annan parkbesökare, Christina Jutz, 23, berättar att hon rusade ut när hon såg eldslågorna. Jag hade änglavakt, berättar hon för nyhetsbyrån AP.

Räddningsmanskapet befarade först att någon kunde ha omkommit i lågorna då den stora berg- och dalbanan brann. På grund av rasrisken gick det inte att gå i närheten av det brinnande träskelettet.

Ingen människa omkom

Vid 17-tiden bekräftade dock polischefen i Köln att ingen människa omkommit. Räddningshelikoptrar hade då cirklat upprepade gånger runt den förkolnade träkonstruktion som en gång var en berg- och dalbana utan att se några spår av kroppar.

- Vi lyckades precis undvika en katastrof, sade polischefen Winrich Granitzka.

Enligt polisen befann sig cirka 20 000 personer i parken då branden startade. Många var barnfamiljer som tagit ledig på 1 maj, som är helgdag i Tyskland. Enligt räddningsmanskapet lossnade delar av den brinnande träkonstruktionen och landade nedanför. Människor som befann sig under flydde i panik för att inte träffas och rev bland annat ett staket för att komma undan.

Brandorsaken kan vara elfel

Personalen upptäckte branden via en av parkens säkerhetskameror. Enligt parkens chef och grundare Gottlieb Loeffelhardt startade branden sannolikt i en elkabel. Berg- och dalbanans automatiska nödbromsar slog till och 150 personer som befann sig i vagnarna fastnade medan lågorna tog fart. Alla tvingades snabbt klättra ut och själva ta sig ner mot marken på smala räddningsstegar.

Ett 100-tal brandmän kallades till platsen och en mängd ambulanser med blåljus körde skadade till sjukhus. Räddningsmanskapet kämpade sedan i två timmar för att få elden under kontroll.

Phantasialand är en av de största nöjesparkerna i Europa.

Enligt Michael Kreuzberg, borgmästare i staden Bruehl, lyckades man evakuera parken utan att ytterligare människor skadades.

Flera byggnader förstördes

Flera byggnader inne på området uppges ha blivit helt förstörda. Räddningsmanskap hade vid 17-tiden ännu inte kunnat ta sig in på det eldhärjade området till fots på grund av rasrisken.

Det var inte första gången en berg- och dalbana tog eld på Phantasialand. 1996 brann den då helt nya attraktionen Colorado Adventure. Popstjärnan Michael Jackson besökte parken samma år och en av de andra berg- och dalbanorna är uppkallade efter stjärnan.

Drygt två miljoner människor besöker Phantasialand varje år, uppger företaget. Många av besökarna kommer från närbelägna Frankrike, Belgien och Nederländerna.

Caroline Olsson