Nu kräver polisen lagändring efter vansinnestävlingen

NYHETER

Trafikpolisen kräver ny lagstiftning efter det illegala vansinnesrallyt genom Sverige på måndagen.

Polisen kunde inte hindra deltagare från att fortsätta köra trots att de blev av med körkortet och fick maximala böter.

- Detta är utomordentlig allvarligt. De riskerar sina egna liv men framför allt andra människors liv. Det är fullständigt hänsynslöst och jag hoppas att polisen tillgriper alla medel, sade en mycket upprörd Björn Rosengren på tisdagen.

Men polisen är i dag maktlös. De kunde inte med lagens hjälp stoppa det hundratal förarna från rika jetset-gäng som lekte att E4:an var en tävlingsbana.

Vanliga bilister fick slänga sig åt sidan och polisen rapporterade om flera incidenter. Deltagarna själva skröt mest om att de betalat tiotusentals kronor i böter under färden runt Östersjön, från London via Ryssland och tillbaka till London igen.

Både poliser, politiker och privatpersoner kräver nu att lagen ändras. Det måste gå att få stopp på en bil där föraren helt ignorerar hastighetsbestämmelserna på allmän väg.

- Lagen tillåter att man fortsätter köra i 48 timmar efter att körkortet dragits, säger Kent Fernström vid Rikspolisstyrelsen till Rapport.

- De här utsätter andra för risk. Det är inte att man råkar köra för fort. Detta var med avsikt. Vi kanske är för snälla med de här 48 timmarna, man kanske ska ha noll timmar.

Han är överens med bland andra Björn Rosengren om att något måste göras.

Frågan är bara vad.

Caroline Olsson